Staňte se našimi fanoušky na:

Recept Nadívaná husa

Autor receptu: +Bábrle+ (1284 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Recept pro 6 osob - kromě uvedených surovin budeme ještě potřebovat špejle a režnou nit Jablka omyjeme a 2 si dáme stranou, zbytek oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Celer očistíme, omyjeme a také pokrájíme. Čerstvou majoránku opláchneme, osušíme a pár snítek si odložíme. Ze zbytku odrhneme lístky a jemně je posekáme. Máme-li sušenou, lístky rozemneme. Slaninu pokrájíme na kostičky a dáme na pánev. Po chvíli ji vyjmeme, do vyškvařeného tuku vložíme jablka s celerem, necháme krátce podusit a ochutíme majoránkou. Z husy vyjmeme vnitřnosti a okrájíme přebytečný tuk. Pak ji zevnitř i zvenčí opláchneme a osušíme. Břišní dutinu vysypeme solí a pepřem, naplníme ji podušenou směsí jablek s celerem a sepneme dřevěnými špejlemi. Stehna k sobě pevně svážeme nití. Husu vložíme prsy nahoru do vymazaného pekáče, přidáme také vnitřnosti. Podlijeme 1/8 litru studené vody, dáme do chladné trouby a pečeme 3,5 až 4,5 hodiny při teplotě 200°. Mezitím oloupeme zbylá jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké proužky. 3 lžíce husího sádla, přidáme okapané zelí s jablky a 15 minut podusíme. Osolíme, opepříme, dochutíme octem a rybízovou zavařeninou. Upečenou husu vyjmeme z pekáče,šťávu slijeme a zbavíme přebytečného tuku. Pak ji zředíme 3/8 litru vody a červeným vínem a přecedíme. Z tuku a hladké mouky usmažíme jíšku, šťávu jí zahustíme a 5 minut povaříme. Osolíme a opepříme. Husu na podnose obložíme dušeným zelím, ozdobíme zbylou majoránkou a zelenou petrželkou. Šťávu servírujeme zvlášť - jako příloha se hodí bramborové knedlíky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

piškot |18. září 2014
dobré Odpovědět
giorgio.trantina |4. března 2013
chválím recept! Odpovědět
evahu |4. ledna 2013
hezký recept Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!