Staňte se našimi fanoušky na:

Kotlíkový (pravý Maďarský) guláš

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
147× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Cibuli nakrájenou na drobno osmahneme na slanince a sádle do sklovata až mírně růžova. Pozor! Nikdy ne do zlata, nebo hněda. To proto, že tato cibule nám guláš zahustí a proto je jí tolik. Přidáme na větší kostky nakrájené maso (cca 4-4cm). Můžete použít i více druhů masa. Podusíme a hojně zaprášíme paprikou. Přidáme feferonku, pepř a mírně osolíme. Z počátku dusíme na středním plameni ve vlastní šťávě (nepřipalujeme) a potom mírně podléváme vroucí vodou. Asi po 1.15. hod.přilijeme cca 2 litry horké vody a přidáme na větší kostky nakrájené brambory.(jestli mám,tak dám i 2-3 snítky celerové natě svázané nití). Polévku nevařím na plné pecky,ale normálně,až mírně. Asi 15-20 min před koncem dám na proužky-kolečka- nakrájenou zelenou papriku a klobásu. Po 10-ti min.přidáme na měsíčky nakrájená rajčata a nakonec prolisovaný česnek. Můžeme ještě dle potřeby dolít vodu. Povaříme cca5-7 min. Prosím všechny lidi, nepřidávejte majoránku!Tento guláš není dršťková,ani český guláš. Majoránkou úplně zkazíte pointu této Maďarské kuchyně. Poznámka: Guláš je původně maďarský pokrm (spíš hustá polévka), tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. Gulyás je vždy podáván s bílým chlebem v miskách a lze jíst jako hlavní jídlo. Ale nejvíce chutná vařený někde v přírodě v závěsném kotlíku na ohni!

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

kote19 |26. února 2013
vyzkouším :) Odpovědět
Jirka Horák|16. listopadu 2016
dobrý guláš je dobrý guláš jen malá připomínka o vzniku guláše. Lidé se často dohadují, zda je guláš typicky maďarské jídlo nebo snad české, podobně jako se hádají o původu knedlíků. Ve skutečnosti však guláš vznikl v tureckých hlavách, nebo lépe řečeno hrncích. Tím, jak Turkové prováděli vpády do Evropy, mají na svědomí i obohacení zejména středoevropské a balkánské krmě o masité jídlo zvané guláš ( galasch ). Maďaři tureckou recepturu vylepšili o vynikající papriku a nejoblíbenější jídlo v našich hospůdkách bylo na světě. Odpovědět
Vaření s Petrem|26. února 2016
Určitě to bude lahoda. Odpovědět
mirisek|27. srpna 2015
Vypada skvele mnam Odpovědět
hlinik|17. července 2013
brzo vyzkouším... Odpovědět
Zdendula|28. června 2013
inspirace na chatu +++ Odpovědět
dusan.filipek.9|9. června 2013
dělám také, ale ještě do něj přidávám nadrobno pokrájené brambory Odpovědět
hadicevlcice|7. června 2013
mnam vyborny :-) Odpovědět
martina.stolarikova.vosahlikova|7. června 2013
už se na něj těšíme Odpovědět
Aggie|22. května 2013
zkusím :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!