Staňte se našimi fanoušky na:

Kotlíkový (pravý Maďarský) guláš

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
143× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Cibuli nakrájenou na drobno osmahneme na slanince a sádle do sklovata až mírně růžova. Pozor! Nikdy ne do zlata, nebo hněda. To proto, že tato cibule nám guláš zahustí a proto je jí tolik. Přidáme na větší kostky nakrájené maso (cca 4-4cm). Můžete použít i více druhů masa. Podusíme a hojně zaprášíme paprikou. Přidáme feferonku, pepř a mírně osolíme. Z počátku dusíme na středním plameni ve vlastní šťávě (nepřipalujeme) a potom mírně podléváme vroucí vodou. Asi po 1.15. hod.přilijeme cca 2 litry horké vody a přidáme na větší kostky nakrájené brambory.(jestli mám,tak dám i 2-3 snítky celerové natě svázané nití). Polévku nevařím na plné pecky,ale normálně,až mírně. Asi 15-20 min před koncem dám na proužky-kolečka- nakrájenou zelenou papriku a klobásu. Po 10-ti min.přidáme na měsíčky nakrájená rajčata a nakonec prolisovaný česnek. Můžeme ještě dle potřeby dolít vodu. Povaříme cca5-7 min. Prosím všechny lidi, nepřidávejte majoránku!Tento guláš není dršťková,ani český guláš. Majoránkou úplně zkazíte pointu této Maďarské kuchyně. Poznámka: Guláš je původně maďarský pokrm (spíš hustá polévka), tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. Gulyás je vždy podáván s bílým chlebem v miskách a lze jíst jako hlavní jídlo. Ale nejvíce chutná vařený někde v přírodě v závěsném kotlíku na ohni!

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Bagorz |10. prosince 2016
O papriku,rajčata a brambory(kotlíkový guláš),jinak by to bylo jen dušené maso a to jse dělalo už dávno i unás. Odpovědět
Polda |1. ledna 2016
ukládám Odpovědět
ladislava.jankovska |23. dubna 2015
Zavřu-li oči, cítím tu vůni. Určitě vyzkouším. Odpovědět
jitulka |18. července 2014
mnam Odpovědět
darma |24. června 2014
ukládám a zkusím Odpovědět
ladislava.jankovska |25. dubna 2014
Sbíhají se mi sliny, jen když vidím ingredience. Což až ho vyzkouším! Odpovědět
kymlal |1. února 2014
gulášky můžu Odpovědět
Peggy89 |17. listopadu 2013
vypadá dobře Odpovědět
Gabrielle |11. července 2013
chválím recept Odpovědět
Michele |8. července 2013
určitě dobré Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!