Staňte se našimi fanoušky na:

Jahodové dobrůtky

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Ingredience

Pracovní postup:

KOŠÍČKY 180g špaldová mouka hladká, 80g másla, 70g hnědého třtinového cukru, 1 žloutek, 1 lžíce karobu, 1 lžíce mléka, špetka soli, tuk na formičky; Náplň - 1/4l smetany, 2 lžíce medu, 1 žloutek, 1 kokosový nebo vanilkový pudink, špetka soli; Ozdoba - 1/4kg jahod, 1 lžíce sekaných pistácií Mouku prosejeme na vál, přidáme nakrájené máslo, karob, špetku soli a cukr, uprostřed uděláme důlek. Do důlku dáme žloutek, přilijeme mléko a promícháme nožem. Pak těsto rychle zpracujeme rukama, zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odležet v chladu. Malé formičky na košíčky lehce vytřeme tukem a do každého vmáčkneme "oříšek" těsta. Těsto prsty vymačkáme tak, aby tvořilo vrstvu silnou do 2 mm, formičky přendáme na plech a pečeme 5-8 minut (podle velikosti formiček) na 170°C. Upečené košíčky a necháme vychladnout. V kovové misce rozmícháme smetanu s medem, žloutkem, pudinkem a špetkou soli. Krém necháme zhoustnout ve vroucí vodní lázni za stálého míchání. Misku odstavíme a krém za občasného promíchání necháme zchladnout. Připravený krém nastříkáme do vychladlých košíčků a každý ozdobíme nakrájenými jahodami a sekanými pistáciemi. V TĚSTÍČKU 20 jahod, 1 vejce, 150ml podmáslí, 1/2dl bílého vína, 2 lžíce hladké špaldové mouky, 1 lžička maizeny, špetka soli, olej na smaž., moučkový cukr na posypání, 4 kopečky zmrzliny podle chuti Smícháme podmáslí s vínem a žloutkem, zašleháme mouku a maizenu, vyšleháme hladké těstíčko a misku (kovovou) postavíme do vody s ledem. Z bílku a špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těstíčka. Čtyři jahody dáme stranou. Zbylých 16 jahod napíchneme každou zvlášť na špejli, namočíme ji celou do těstíčka a dáme do dostatečné vrstvy rozpáleného oleje, smažíme dozlatova. Usmažené jahody necháme odkapat na papírové utěrce a necháme v teple. Zbylé čtyři jahody nakrájíme na plátky, prosypeme moučkovým cukrem a rozdělíme na talířky. Přidáme smažené jahody, pocukrujeme a doplníme zmrzlinou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!