Staňte se našimi fanoušky na:

Hovězí maso podle naší babi

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
7× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

ZNOJEMSKÁ ROŠTĚNKA 800g roštěné, sůl, ml. pepř, 3 lžíce oleje, 2 cibule, 1 l mas. vývaru, 50g hl. mouky, 80g steril. okurek Maso nakrájené na plátky osolíme a opepříme. V kastrolu plátky prudce opečeme na oleji a vyndáme. Cibuli nakrájíme na kostičky a na výpeku osmažíme do zlatohněda, zalijeme asi 1/3 vývaru, dáme zpátky plátky masa, přiklopíme poklicí a za občasného promíchání dusíme asi 60 minut doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou. Měkké maso zase vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a mírně osmahneme. Rozředíme vývarem, jíšku rozmícháme a omáčku asi 15 minut povaříme. Okurky nakrájíme na tenká kolečka. Omáčku přecedíme přes hustý cedník, přidáme okurky a ještě provaříme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Jako příloha se hodí dušená rýže. JEDNODUCHÁ SVÍČKOVÁ 800g kýty, sůl, mletý černý pepř, 2 cibule, 1/2kg kořenové zeleniny, 4 lžíce oleje, lžička sukru, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 2-3 bobkové listy, 1 citron, lžička octa, lžíce hořčice, 100g hladké mouky, 100g másla, 250ml smetany, voda Maso odblaníme, osolíme, opepříme a svážeme provázkem. Zeleninu nakrájíme na kostičky, maso opečeme v kastrolu na oleji, pak ho vyndáme a ve výpeku orestujeme zeleninu. Koření dáme do gázy, zavážeme a sášek dáme do kastrolu se zeleninou. Přidáme cibuli a restujeme až zezlátne. Zastříkneme octem, přidáme oloupanou půlku citronu a hořčici, přilijeme asi 400ml vody a vaříme. Do základu dáme opečené maso a dáme do trouby. Měkké maso vyndáme, dolijeme vodu a přivedeme k varu. Jíškou z másla a mouky omáčku zahustíme a povaříme. Rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a zjemníme smetanou. Jako příloha se hodí knedlíky. Maso s knedlíkem a omáčkou zdobíme citronem, brusinkami a petrželkou. ŠUMAVSKÁ PEČENĚ 50g špeku, 70g hříbků, 800g zadního masa, sůl, ml. pepř, 70g másla, 1 cibule, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře, 1-2 bobkové listy, 50g hl. mouky, 400ml mléka, lžička cukru, 2 lžíce hořčice, lžička octa, 300ml smetany, 30g másla, 150g kořenové zeleniny, čerstvý tymián Špek na krájíme na silnější proužky, maso prošpikujeme, osolíme a opepříme. V kastrole opečeme maso na sádle ze všech stran a vyndáme. Nadrobno nakrájenou cibuli restujeme ve vypečeném tuku asi 4 minuty, pak do kastrolu vrátíme maso, přidáme nové koření, pepř a bobkový list. Podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme asi 1,5 hodiny - až je maso měkké. Během pečení podléváme vodou. Pak maso vyndáme a šťávu vyrestujeme na tuk. Přisypeme mouku, za stálého míchání ji osmahneme a zalijeme mlékem. Dochutíme hořčicí, solí, octem a cukrem. Omáčku vaříme na mírném plameni asi 20 minut, pak přecedíme a zjemníme smetanou. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, hříbky na kousky (můžeme dát i mražené nebo nakládané houby) a restujeme asi 5 minut na másle. Pak přidáme do omáčky. Maso nakrájíme na plátky, v omáčce prohřejeme a rozdělíme na talíře, ozdobíme tymiánem. Jako příloha se hodí houskové knedlíky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Polda |3. ledna 2016
ukládám Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!