Staňte se našimi fanoušky na:

Dva recepty na kynuté buchty

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

POVIDLOVÉ - 20 kusů 500g mouka pšeničná polohrubá, 300g povidel, 3dl mléka, 40g cukru, 1 žloutek, 20g čerstvého droždí, 1/2 lžičky citronové kůry, 80g másla, lžička soli, mouka polohrubá na posypání těsta, 70g másla na potření buchet V hrnku s menším množstvím vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme několik lžic mouky, lžičku cukru, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy nasypeme zbylou mouku, cukr a sůl, přilijeme zbylé vlažné mléko, vzešlý kvásek, žloutek, rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru, mícháme vařečkou, dokud se těsto nespojí. Dobře zadělané těsto tvoří vzduchové bubliny a snadno je setřeme ze stěn mísy. Jemně je poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, aby zdvojnásobilo objem. Vykynuté těsto vyválíme na plát asi 2 cm silný a rozkrájíme ho na 20 dílků. Do středu každého dáme lžičku povidel, zabalíme a zakulatíme, necháme ještě asi 20 minut kynout. Pekáček vytřeme tukem a buchty do něj rovnáme těsně vedle sebe spojem dolů. Každou buchtu potíráme ze stran rozpuštěným máslem. Pečeme asi 30 minut na 165°C. KŘÍŽOVÉ BUCHTY - 20 kusů 500g polohrubé mouky, sáček sušeného droždí (7g), 60g cukru, lžička skořice, 2 vejce, lžička perníkového koření, 60g rozpuštěného másla, 150ml vlažného mléka, 150g rozinek + Na křížky: 5 lžic hladké mouky, 5 lžic vody + Na potření: 2 lžíce zlatého sirupu Smícháme suché přísady, vlijeme mléko s máslem a dvěma rozmíchanými vejci, vmícháme rozinky a uhněteme hladké a pružné těsto. Necháme zakryté na teplém místě kynout. Až těsto zdvojnásobí objem, prohněteme znovu, srazíme ho na původní objem a necháme ještě vykynout. Rozdělíme na 20 částí, dáme do vymaštěného pekáčku, smícháme hladkou mouku s vodou, naplníme do sáčku, kterému ustřihneme roh a nastříkáme přes buchtičky křížky. Pečeme na 190°C a ještě horké pomažeme rozehřátým sirupem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!