Staňte se našimi fanoušky na:

Dort se "stovkou" hvězd

Autor receptu: +Bábrle+ (1284 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

TĚSTO: 1/2 balení ořechového nugátu (asi 70g), lžíce másla, 4 bílky, 4 žloutky, 100g cukru, sáček vanilkového cukru, dvojitý sáček rumového aroma, 75g mouky, 50g jedlého škrobu, lžička prdopeč; DÁL POTŘEBUJEME: 400g jemného surového marcipánu, 200g moučkového cukru, 4 plátky bílé želatiny, 1/2l smetany 33-40%, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 sáčky nasekaných pistácií 1 a 1/2 balení ořechového nugátu (asi 210g) Na těsto necháme nugát změknout ve vodní lázni, vmícháme máslo, pak hmotu necháme vychladnout. Žloutky ušleháme se 4 lžícemi vody, cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Pomalu vmícháme nugátovou směs a rumové aroma. Z bílků ušleháme tuhý sníh, opatrně vmícháme. Mouku promícháme s prdopeč a škrobem, přisijeme a vše opatrně vmícháme. Těsto pak rozetřeme do formy (pr. asi 24cm) s pečícím papírem, pečeme asi 40 minut na 175°C (plyn st.2). Dortový korpus necháme trochu vychladnout, pak opatrně uvolníme z formy a necháme vychladnout na mřížce, 2x prořízneme. Na náplň prohněteme marcipán s moučkovým cukrem, polovinu vyválíme a vyřízneme kruh prům. 24 cm (pomůžeme si okrajem dortové formy). Spodní korpus obložíme marcipánem. Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody, pak ji vymačkáme a při mírné teplotě rozpustíme. Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku, vmícháme vanilkový cukr, pistácie a želatinu. polovinu rozetřeme na marcipánovou vrstvu, přiklopíme druhý korpus, potřeme zbylou šlehačkou a opatrně přiklopíme poslední korpus. Šlehačku naokraji uhladíme a dort dáme nejméně na hodinu do ledničky. Zbylý nugát také zahřejeme ve vodní lázni a dort potřeme. Zbytek marcipánu vyválíme asi na 1cm a vykrajujeme různě velké hvězdičky (nebo kytičky, lístečky ap.), které rozložíme na povrch dortu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Vaření s Petrem|26. února 2016
Určitě to bude lahoda. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!