Staňte se našimi fanoušky na:

Bylinkové polévky - bio

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

  1. JARNÍ POLÉVKA 1l zeleninového vývaru, 1 až 1/2 lžíce hl.mouky, 1 lžíce másla, 1 vejce velká hrst čerstvých jarních bylinek (řebíček, lístky sedmikrásek a jahodníku, mladé kopřivy), sůl, nasucho osmahnutá houska Z másla a mouky připravíme jíšku, vmícháme ji do vývaru a povaříme. Pak přidáme oprané a jemně nakrájené bylinky, necháme přejít varem a vmícháme rozšlehané vejce. Podle chuti osolíme a nakonec posypeme nakrájenou houskou, osmahnutou nasucho.
  2. SMETANOVÁ POLÉVKA 750 ml slepičího vývaru, 200 ml sladké smetany, 1 svazek pažitky, 1 svazek petrželky, 1 svazek kopru, citronová šťáva z 1 citronu, mletý pepř, sůl Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a necháme vařit na mírném ohni. Mezitím najemno nasekáme oprané bylinky a přidáme do polévky. Vmícháme smetanu, polévku odstavíme z plotny, osolíme, opepříme dochutíme citronovou šťávou.
  3. S BYLINKOVÝM SVÍTKEM POLÉVKA 750 ml zeleninového vývaru, 50 g řapíkatého celeru, 1 velká mrkev, 2 stonky zeleného chřestu, 1 lžíce nadrobno nakrájené pažitky a petrželky, 1 lžíce suchého bílého vína, muškátový oříšek, mletý pepř, sůl .... Na svítek: 1 vejce, 15 g másla, 2 lžíce nadrobno nakrájeného kopru, pažitky, a petrželky, 1 lžíce maizeny, 2 lžičky oleje, sůl Nejdříve si uděláme svítek - z vejce oddělíme žloutek a ušleháme ho s máslem do pěny. Přimícháme nakrájené bylinky a na konec vmícháme tuhý sníh z bílku a maizenu. Těsto mírně osolíme, rozetřeme na pánev s rozehřátým olejem a smažíme pod pokličkou 2-3 minuty z každé strany. Hotový svítek nakrájíme a držíme v teple. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme řapíkatý celer nakrájený na plátky, mrkev a chřest nakrájené na tenké nudličky, nakrájenou pažitku a petrželku, vaříme při mírné teplotě, dokud není zelenina měkká. Nakonec polévku osolíme, opepříme, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem a bílým vínem. Podáváme s bylinkovým svítkem.
  4. ŠŤOVÍKOVÁ POLÉVKA 1l zeleninového vývaru, 250ml sladké smetany, 200g šťovíku, 4 lžíce jemných ovesných vloček, 2 střední cibule, 100g másla, 2 žloutky, 3 lžičky cukru, 1 lžička soli, muškátový oříšek Cibule nakrájíme najemno a podusíme na rozehřátém másle. Mezitím opereme šťovík, necháme lehce okapat a nasekáme nahrubo. Přidáme ho spolu s ovesnými vločkami k cibuli a osmahneme. Přilijeme zeleninový vývar a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Pak polévku odstavíme z ohně, vmícháme žloutek a smetanu, osolíme, osladíme a okořeníme muškátem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!