Staňte se našimi fanoušky na:

Recept Svíčková na smetaně

Autor receptu: Nikoletta (498 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(1 hlas)
Ohodnotit recept
78× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Marinování masa na svíčkovou představuje důležitý předstupeň gastronomického zážitku. Maso integruje chuť zeleniny a koření a navíc bude křehčí. Po důkladném omytí a osušení masa do něj vytvoříme otvory, do kterých budeme dávat slaninu. Aby se nám lépe do masa vkládala, necháme ji na chvíli ztuhnout v lednici. Nakrájenou na špalíčky prošpikujeme díl masa a pouze opepříme, protože sůl porušuje masovou strukturu, takže by nám z něj vytekla šťáva. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky. Takto připravenou zeleninu smícháme s kořením a polovinou oleje. Prošpikované maso vložíme do hlubší mísy a zeleninovou směsí ho zalijeme. Uložíme do lednice a necháme marinovat jeden den. Po této době, která může být i delší, maso ze zelenninového nálevu vyjmeme a na rozpáleném oleji maso vcelku ze všech stran orestujeme. Potom ho z kastrolu vyndáme a na tomtéž oleji orestujeme zeleninu dozlatova spolu s kůrou z poloviny citrónu. Jakmile bude zelenina osmahnutá, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat, a zalijeme připraveným hovězím vývarem. Ten přivedeme k varu a do hrnce vložíme opečené maso. Dusíme cca 2 hodiny pod pokličkou, než maso nezměkne. Poté jej z hrnce vyjmeme a zabalíme do navlhčené utěrky nebo nějaké látky, aby nám neokoralo. Pojďme na svíčkovou omáčku. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a tuto směs postupně zašleháváme do vařícího hrnce s vývarem a zeleninou, omáčka nám bude pěkně houstnout. Ochutíme solí, převařeným octem, cukrem a citrónovou šťávou. Vaříme přibližně půl hodiny a přidáme smetanu. Ještě chvíli povaříme. Potom zeleninu zcedíme přes hustý cedník. Na této proceduře si dáme záležet, protože nejvíc ovlivňuje barvu a chuť svíčkové. Dbáme na to, abychom protlačili co nejvíce zeleniny. Opět krátce povaříme a případně dochutíme. Svíčková je na světě. Není třeba připomínat, že nezaměnitelná příloha ke svíčkové je houskový knedlík.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

T3r3z |15. dubna 2013
Máme rádi :-) Odpovědět
klara4 |12. února 2013
nejlepší jídlo Odpovědět
Bábrle Inka |27. ledna 2013
Na takto podaném receptu snad ani není co zkazit. Odpovědět
jola |27. ledna 2013
dobrota Odpovědět
david.kruml.1 |11. ledna 2013
krásně napsaný recept podle toho ji udělá i začátečník Odpovědět
planeta |2. ledna 2013
svíčkovou mám moc ráda Odpovědět
Ragic|26. srpna 2018
Výborný recept... až na jedinou věc. Nepoužívejte ( a to nikdy a nikde) kůru z citrusů, pokud si je tedy samy nevypěstujete, mohou obsahovat nebezpečné barvivo E-121 které může působit rakovinotvorně a vážně poškozovat ledviny. Prakticky by jste citrusy neměli ani moc dlouho držet v ruce. Jinak opakuji, recept je top. Odpovědět
Maruska Zavrelova 3|13. září 2017
Mnam Odpovědět
Kara|16. února 2014
vyzkoušela jsem. tak excelentní svíčková se mi ještě nikdy nepovedla! díky! :D Odpovědět
Jindřich3|12. září 2013
uloženo Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!