Staňte se našimi fanoušky na:

Panýr (paneer) - čerstvý domácí sýr

Autor receptu: kyschu (69 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: Bezlepkové
Dětská strava
Nízkokalorické
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
212× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Panýr je domácí sýr vyrobený z mléka a srážecího činidla, kterým je citrónová šťáva nebo jogurt. Mléko svaříme a v momentě varu pomalu přidáme citrónovou šťávu až se začne oddělovat hmota (panýr) od žlutavé tekutiny (syrovátky). Po úplném oddělení panýru od syrovátky ho slijeme přes sítko. Okapaný panýr vložíme do plátýnka, zabalený a zatížený ho necháme alespoň půl hodiny stát, aby z něj odtekla přebytečná syrovátka. Čím déle ho budeme lisovat, tím bude pevnější. Ztuhlý sýr pak nakrájíme na kostky a můžeme ho osmažit nebo dále neupravený použít na přípravu sabji, salátů atd. Nelisovaný panýr se může použít podobně jako tvaroh k přípravě pomazánek, sladkých i slaných náplní apod. Na přípravu panýru je nejlépe použít kvalitního kravského mléka přímo od chovatele. Zbylou syrovátku použijeme na přípravu lahodného a zdravého nápoje.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Hospodyňka |10. května 2013
vyzkouším, díky za nápad! Odpovědět
kyschu |10. května 2013
monika81v : ano je to lepší, z kupovaného mléka je toho jen troška. Odpovědět
laetti |9. května 2013
super Odpovědět
monika81v |9. května 2013
To ale musí být mléko asi přímo od kraviček co? Odpovědět
L-enny |9. května 2013
určitě vyzkouším! Odpovědět
lidusak |6. května 2013
zajímavé Odpovědět
jitulka |6. května 2013
zase další super domácí vychytávka Odpovědět
simm |6. května 2013
Vypadá to zajímavě. Možná vyzkouším. :) Odpovědět
kabelitka |5. května 2013
mnamka Odpovědět
josifek |5. května 2013
Je lepší než ty kupované. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!