Staňte se našimi fanoušky na:

Velikonoční voňavé jidáše

Autor receptu: JIHOR (462 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 1 lžíce cukr krupice
  • 42 g droždí
  • 1/2 kg mouka polohrubá
  • mouka na podsypávání
  • špetka sůl
  • 2 vejce
  • 100 g máslo
  • 250 ml mléko
  • celý na posypání mák
  • plátky na posypání mandle
  • 1 lžíce med
  • 1 hrst rozinky

Pracovní postup:

V troše vlažného mléka rozpusťte droždí a lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, rozpuštěné máslo, 2 žloutky a med. Přilijte kvásek a za postupného přidávání vlažného mléka začněte zadělávat těsto, nakonec zapracujte rozinky. Hotové těsto má být hladké a pružné, nesmí se lepit. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi hodinu na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. Těsto rozdělte na kousky (vyjde jich asi 10-15 o váze cca 60-70g), z těch upleťte uzly a jejich konce slepte k sobě. Rozložte je na plech a nechte ještě asi 10-15 minut kynout, pak je potřete rozšlehaným bílkem, posypte mandlemi nebo mákem a pečte asi 20 minut dozlatova. Nakonec je můžete pocukrovat nebo potřít medem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!