Staňte se našimi fanoušky na:

Citrónové bílé řezy

Autor receptu: JIHOR (462 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • cukr krupice
  • cukr moučka
  • hladká mouka
  • olej
  • kypřicí prášek
  • sůl
  • vejce
  • máslo
  • mléko
  • citronová šťáva

Pracovní postup:

TĚSTO: 2 vejce, 100g moučkového cukru, špetka soli, 5 lžic oleje, šťáva z 1 citronu, 150 ml mléka, lžička prdopeč, asi 520 g hladké mouky - Vejce vymíchejte s moučkovým cukrem a solí do hustého krému. Za neustálého přilévání, tenkým pramínkem, do něj zapracujte olej, pak citronovou šťávu a mléko. Nakonec po částech přidejte mouku promíchanou s práškem (množství sypké směsi podřiďte konzistenci těsta - musí být hladké, nelepivé, ale pružné. Vypracované těsto rozdělte na 5 stejných dílů a každý rozválejte na tenký plátek na jednom z 5ti obdélníkových archů pečícího papíru (asi 25x35cm). Všechny pláty i s papírem postupně přeložte na plech, který jste obrátili dnem vzhůru a v troubě vyhřáté na 180°C každý jednotlivě upečte (asi 10 minut - čas je přibližný, upečený plát by měl mít lehce zarůžovělé okraje). Hotové pláty (pozor - jsou velice křehké!) přesuňte na vhodnou podložku a nechte vychladnout. ... NÁPLŇ: 3 vejce, 200 g krupicového cukru, 10 lžiček hladké mouky, 1l mléka, 250 g másla, 2-3 citrony .... Vejce vyšlehejte s krupicovým cukrem a citronovou šťávou, po lžičkách zapracujte mouku, případně trochu studeného mléka. Zbylé mléko přiveďte v kastrolu k varu a za neustálého prošlehávání do něj vaječnou hmotu zavařte. Obsah kastrolu vařte velmi zvolna (může být i nad párou) do zhoustnutí. Krém pak odstavte a nechte ho pod fólií vychladnout. Po lžících vařený základ zašlehejte do másla, které jste vyšlehali šlehačem doběla. Na podložku dejte první upečený plát, otřete vrstvou krémové náplně (čtvrtina celého množství), přiložte další plát a tak postupujte dál, dokud všechno nespotřebujete. Složený moučník zabalte i s podložkou do fólie a uložte do druhého dne v chladu. Před podáváním rozbalte, pocukrujte moučkovým cukrem a rozkrájejte.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!