Staňte se našimi fanoušky na:

Dva recepty na vánoční krůtu

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KRŮTA - recept č. 1 1 krůta, 300g strouhanky, asi 1/4l mléka, 2 vejce, 1 strouhaná cibule, 100g másla, 50g slaniny, 2 lžíce sádla, mletý pepř, sůl, oregano Strouhanku spaříme horkým mlékem, přidáme vejce, cibuli, sůl, pepř, oregano a nádivkou krůtu naplníme. Stehna svážeme, polijeme horkým sádlem, obložíme plátky slaniny a za občasného podlévání horkou vodou upečeme. KRŮTA - recept č. 2 1 krůta asi 3kg, 100g slaniny, ořech másla Z očištěné krůty odřízneme vykloubená křídla a krk. Přelijeme ji horkou vodou, spaříme i uvnitř, vysolíme, naplníme nádivkou a otvor zašijeme. Část slaniny nakrájíme na tenké plátky a jehlami na závitky je připíchneme na prsa. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, část dáme do pekáče, krůtu dáme prsy dolů, osolíme a pekáč přikryjeme. Za občasného přelévání vypečenou šťávou a dolévání horké vody pečeme asi 3 hodiny. Asi v polovině pečení krůtu obrátíme, odkryjeme a dopečeme. Měkkou krůtu vyndáme, šťávu dosolíme a prohřejme v ní máslo a podáváme ji zvlášť. Krůtu rozporcujeme a upravíme na mísu. Nádivka: 125g másla, 1 cibule, 3 vejce, sůl, muškát. květ, bazalka, 4-5 žemlí, asi 3dl mléka, 50g oloupaných mandlí, 50g rozinek, 2 lžíce brandy, mletý pepř, 150g sterilované mrkve s hráškem, podušené žampiony, odblaněná na kousky nakrájená játra Ořech másla odložíme do šťávy po pečení. Na části zbylého másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme zbylé máslo, vejce, osolíme a okořeníme. Žemle nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem, po 1/2 hodině promícháme s rozšlehanými vejci, na nudličky nakrájenými a v brandy namočenými rozinkami. Promícháme s ostatními surovinami a nádivku hned nacpeme do krůty.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!