Vajíčkový salát normovaný

Autor receptu: Tonda28 (1 recept)

Dlouhá léta byl v nabídce každé kantýny vajíčkový salát podle ČSN, který byl tím pádem stejný všude v republice. U nás v závodní kantýně to byl hit a když přišlo 5 kg balení, bylo ve stejném dni spotřebováno. Nejmenší nákup byl 15 dkg, ale kamarádi to kupovali i v množství až 25 dkg na svačinu. I když je v současné době obrovská nabídka salátů, tak tento zde uvedený, se mi nepodařilo nikde najít a koupit. Proto si ho dělám sám podle původního receptu

Množství: asi na 4 porce
Obtížnost: Snadné
Příprava: 30 min.
Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
  1. Vejce uvařit natvrdo a po vychladnutí nakrájet na větší kousky, nejlépe na čtvrtky. Uvařit brambory ve slupce a po vychladnutí nakrájet na drobné kousky asi 1x1 cm.
  2. Cibuli nakrájet na drobno, možno i lehce spařit, by nebyla tak čpavá a déle vydržela v salátu nekvasit. Stejně nadrobno nakrájet i sterilované okurky a připravit k vložení do salátu.
  3. Do mísy vložit majonézu, smíchat s hořčicí a postupně vmíchat další ingredience : cibuli, okurky, brambory a nakonec vajíčka. Opatrně promíchat, aby si vajíčka zachovala svoji konzistenci kousků a nerozpatlala se. Uložit do chladna a nechat propojit chutě, klidně i pár hodin, nebo třeba za hodinu spotřebovat s čerstvým rohlíkem.

Něco navíc:

Pro dochucení je možné přidat ocet, sůl a špetku pepře. Velmi opatrně, protože často stačí sůl a ocet v použité majonéze. Salát vydrží v lednici i 3 dny bez problémů, ale většinou je to jednorázová spotřeba podle počtu jedlíků. Z uvedeného množství se získá asi 500 g salátu, což je pro 4 jedlíky po 12 dkg. Pro odlehčení a zlepšení konzistence (majonéza je hutná a málo tekutá) je dobré podle chuti přidat trochu zakysané smetany nebo selského jogurtu. To v původním receptu ČSN není, ale majonéza byla tehdy řidší. Přesto to byla svačinová mňamka. Snad bude chutnat i dnes ...

Komentáře a dotazy…