Sváteční oběd 42 - Polévka rybí a Štika

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

RYBÍ POLÉVKA TMAVÁ Rybí hlavy, sůl, pepř, nové koření, zázvor, cibule, česnek, mrkev, celer, brukev, pastinák, sádlo, hladká mouka, muškátový oříšek, petrželka Do 3l hrnce dáme vařit rybí hlavy a přidáme neplnou lžíci soli, 8 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, špetku zázvoru, kousek cibule a malý stroužek česneku. Zvlášť v rendlíku dusíme drobně nakrájenou mrkev, kousek celeru, brukve a pastináku dorůžova. Pak všechno při dáme k rybím hlavám a vaříme dál asi 1/2 hodiny. Ze lžíce sádla a z hladké mouky uděláme růžovou jíšku. Uvařenou polévku polévku procedíme a zahustíme prochladlou jíškou, necháme provařit. Okořeníme muškátem a špetkou petrželky. Pokud máme větší mlíčí nebo jikry, dáme polovinu do polévky rozvařit (nejdřív musíme spařit a zbavit blan). RYBÍ KNEDLÍČKY Mlíčí, jikry, sádlo, maso z uvařených rybích hlav, 1/2 vajíčka, 3-4 lžíce strouhanky, mléko, špetka soli, pepře a muškátového oříšku Do mísy dáme lžičku sádla, utřeme a přidáme usmažené jikry nebo mlíčí, obrané a jemně nasekané maso z uvařených hlav, půlku vajíčka, 3-4 lžíce mlékem navlhčené strouhanky, špetku soli, mletého pepře a strouhaného muškátu. Uděláme tužší těsto a lžící krájíme do vroucí polévky malé noky a necháme je v polévce několik minut povařit. ŠTIKA V HOŘČIČNÉ OMÁČCE 1 pórek, 1 mrkev, štika asi 2kg, sůl, ml. černý pepř, 3 lžíce hladké mouky, lžíce ml. papriky, 5 lžic oleje, 2 lžičky hořčice, 1dl bílého vína, 100g másla, 200ml smetany Pórek a mrkev nakrájíme, vykuchanou štiku očistíme a odřízneme hlavu a nakonec odstřihneme ploutvičky. Pak rybu omyjeme, osušíme a naporcujeme na podkovy, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce smíchané s ml. paprikou. Podkovy osmažíme na oleji ze všech stran dozlatova, vyndáme a necháme v teple. Do výpeku v pánvi přidáme hořčici, zalijeme bílým vínem a přilijeme smetanu, rozmícháme a necháme chvíli provařit. Na jiné pánvi na másle orestujeme zeleninu a štiku se zeleninou rozdělíme na talíře a podlijeme pikantní omáčkou.

Komentáře a dotazy…