Sváteční oběd 32 - Chowder a Pražma

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

CHOWDER - krémová polévka 100g lososa bez kůže, šťáva z 1/2 citronu, 80g uzené tresky, 100g neloupaných krevet, 150ml olivového oleje, 3 stroužky česneku ve slupce, 25g másla, 50g cibule, 80g řapíkatého celeru, 80g žampionů, 30g česneku-plátky, 30g hladké mouky, 350ml mléka, 350ml rybího vývaru nebo vody, 20g koncentrovaného rybího bujonu, 50ml suchého bílého vína, sůl Lososa nakrájíme na velké kostky, podle chuti posolíme, pak pokropíme citronovou šťávou. Uzenou tresku obereme z kostí a kůže, krevety očistíme od krunýře a střev. Na másle necháme zesklovatět drobné proužky cibule, celer a nakrájené žampiony se stroužky česneku. Zastříkneme bílým vínem a necháme odpařit. Pak poprášíme moukou, zalijeme mlékem, vodou (případně vývarem, pokud nepoužijeme fond) a přidáme esenci rybího bujonu. Vaříme 10 minut na mírném ohni, rozmixujeme a přecedíme přes jemné síto. Přidáme lososa a vaříme na mírném ohni asi 3 minuty. Krevety mezitím orestujeme na oleji s česnekem. Chowder podáváme s kousky uzené tresky, krevetami a bagetkou. PRAŽMA S PEČENOU ZELENINOU 200g lilku, 300g cukety, 200g papriky, 150g cherry rajčátek, 4 malé pražmy, sůl, ml. barevný pepř, olivový olej, hrst baby špenátu Zeleninu nakrájíme, rajčátka přepůlíme. Kůži očištěných ryb nařežeme do mřížky, osolíme a opepříme. Pražmy přendáme na plech s pečícím papírem a zakápneme olejem. Pečeme asi 10 minut na 200°C. V pánvi na oleji krátce orestujeme nejdřív lilek, pak přidáme cuketu a papriku, nakonec vmícháme rajčata, osolíme a opepříme. Zeleninovou směs přidáme na plech k rybě a pečeme ještě asi 10 minut. Upečenou zeleninu promícháme s baby špenátem a podáváme s rybou.

Komentáře a dotazy…