Starobylé Bádenské(lázeňské)karamely

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: Dětská strava
Vegetariánské
Bezlepkové
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
24× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 1 balení vanilkového cukru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 dl uvařená káva (silná)
  • 30 dkg moučkového cukru nebo cukru krupice
  • 8 dkg másla-přepuštěného(Ghi)

Cukr necháme zkaramelizovat. Po zchladnutí přidáme kávu(nesmí prskat) a uvedeme do mírného varu.Necháme zredukovat na medovou konzistenci.Opět necháme zchladnout a přidáme smetanu a máslo,na mírném plameni povaříme a lijeme na pečící papír.Po částečném vychladnutí krájíme na kostičky.Uchováváme v chladu.Tento recept pochází od ženy,která zahynula v koncentráku a aby tu strašnou dobu nejako překonávala, psala si s jinými ženami recepty z dob svobody.Karamelky ještě balili do růžových voskových papírků. Holt 30-tá léta minulého století.Tip:čajové máslo můžeme nahradit přepuštěným máslem.Návod na výrobu najdeme na googlu.

Komentáře a dotazy…