Plecovník a Šoldra

Autor receptu: Hana S (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Připravte si kvásek, přikryjte utěrkou a nechte asi 10 minut kynout. Hned jak kvásek vzejde, připravte si mísu vysypte do ní mouku, nalijte pivo i vlahou vodu, přidejte sůl i kmín a nakonec kvásek. Zadělejte kypré těsto a nechte ještě na teplém místě vykynout. Doba kynutí závisí na množství kvasnic a teplotě v místnosti. Až bude těsto vykynuté, rozdělte ho na 2 díly. Polovinu těsta položte do pekáčku, doprostřed naskládejte uzené maso i klobásky a uzavřete druhou polovinou těsta. Pečte na 180°C a po 20-ti minutách změňte teplotu na 200°C a pečte dál asi 60 minut. Po vytažení z trouby plecovník namažte vodou. Šoldra se dělá téměř stejně: 20ml vlahé mléko, 42g droždí, 100g rozpuštěného másla, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 300g polohrubé mouky, 100g šunka, 100g uzené (bůček vařený), 100g bílá blobása, Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový nebo oválný plát silný asi 1 cm. Rozložte na něj plátky šunky, nakrájený bůček a klobásu. Těsto stočte i s náplní jako závin a nechte znovu vykynout. Závin přendejte na vymazaný plech, potřete ho rozšlehaným vejcem, a pečte 30-45 minut na 170°C dozlatova.

Komentáře a dotazy…