Maminčin majstrštyk - sváteční krůta

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

PEČENÍ Očištěnou, omytou a osušenou krůtu zvenku i zevnitř osolíme, převážeme a stáhneme režnou nití (aby se okraje při pečení nevysušily). Krůtu přeložíme na pekáč, přelijeme sádlem a za častého přelévání tukem upečeme doměkka (podle velikosti 3-4 hodiny). Pro vylepšení chuti můžeme v průběhu pečení přidat do pekáče celá jablka a oloupané cibule, a upéct je s krůtou. POSTAVENÍ NA MÍSU Po vychladnutí odsekneme hřbet krůty sekáčkem do roviny, aby krůta na míse stála vzpřímeně. Pro větší stabilitu ji můžeme postavit do "lože" z části paštiky. Zbytek budeme později ještě používat na plnění. DEKORACE PAŠTIKOU Játrovou paštiku zbavíme slaninového obalu a 2-3x semeleme na masovém strojku. Pak ji vyšleháme s červeným vínem, šlehačkou a změklým máslem a dochutíme paštikovým kořením. Odřízneme krůtí prsa, místo nich nastříkáme cukrářským sáčkem paštiku a za pomoci plochého nože (špachtle) ji upravíme do tvaru, který původně krůta měla. DOZDOBENÍ "ŠUPINAMI" A OVOCEM Krůtí prsa nakrájíme na plátky silné asi 3 mm a naskládáme je na paštiku podobně jako rybí šupiny od spodních pater až na vršek. Konec poslední řady zakryjeme nastříkáním ozdobného kolečka ze zbylé paštiky. Ozdobíme kousky ovoce hrozny, kiwi, mandarinky, pomeranče, jablkem jahody apod.) a celou krůtu dáme do ledničky. Vychladlou krůtu nakonec "přeleštíme" rozpuštěnou želatinou, aby se leskla a maso nevysychalo. Mísu doplníme ovocem.

Komentáře a dotazy…