<Sváteční husa>

Autor receptu: JIHOR (462 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

Omytou a osušenou husu osolíme zevnitř i z venku a necháme chvíli odležet, aby sůl pronikla do masa. Hrušky nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Pomeranče oloupeme a dáme s 2 nakrájenými hruškami a polovinou švestek i ořechů do husy. Otvor sešpendlíme jehlou a překřížíme křídla, aby se nám husa během pečení neroztáhla. Husu položíme do pekáče, posypeme kmínem, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 160°C. Během pečení přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vývarem (případně vodou). Je-li husa tučnější, sbíráme vypečené sádlo. Pak přidáme zbylé nakrájené hrušky, švestky a ořechy. Teplotu zvýšíme na 180°C a odklopenou husu dopečeme doměkka. Vhodnou přílohou k huse jsou bramborové nebo chlupaté knedlíky a zelí.

Komentáře a dotazy…