Karamel

Autor receptu: evahu (500 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(5 hlasů)
Ohodnotit recept
28× přidáno do oblíbených

Do velkého hrnce dáme cukr, dáme na plotnu a cukr necháme zkaramelizovat. Já jsem občas promíchala, aby se zespodu nepřipálil. Když máme cukr rozpuštěný, přidáme máslo a za stálého míchání máslo rozpustíme a mícháme, až se spojí s cukrem. Přilijeme smetanu, cukr začne bublat - dávat pozor na opaření. Cukr se ve smetaně srazí v jednu kouli, tak musíme pořád míchat, aby se smetana spojila s cukrem a vznikla hustá hladká omáčka. Pokud nám sem tam zůstane kousek cukru nerozvařený nevadí, protože omáčku přecedíme přes drátěné sítko - né z umělé hmoty - do čisté suché sklenice a necháme vychladnout. Karamel je po ztuhnutí tuhý skoro jak karamely, tak před použitím dáme na chvili rozehřát do mikrovlnky. Tekutý chladný přidáváme do krémů, polev. Do hrnce ve kterém jsme vařili karamel nalijeme vodu a necháme odmočit.

Komentáře a dotazy…