Jemně zakysaný plísňový sýr

Autor receptu: Arabela (60 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
9× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • plnotučný, kvalitní g tvaroh
  • 150 g niva
  • Sýr Fourme D.A. 50 %, 100 g
  • 3 lžíce máslo
  • sladká na šlehání, 5 lžiček smetana

Připravíme si plnotučný tvaroh, poněkud jej rozmělníme a dáme do misky. Najemno nastrouháme Nivu a přidáme ji ke tvarohu. Přilejeme sladkou smetanu a velice pečlivě vše promícháme, aby nám vznikla hladká směs. Tuto směs pak vložíme do láhve se závitem 0,7 l a dobře uzavřeme. Sklenici dáme na teplé místečko a ponecháme v klidu. Druhého dne se začne nahoře ve sklenici tvořit sýrový koláč. Počkáme ještě den a sledujeme, jak koláč začíná kvasit. Nyní přišla ta pravá chvíle, kdy sýrový koláč ze sklenice vyjmeme. Kdybychom jej ponechali o den déle, mohl by zhořknout... Sýr dáme na velmi jemný plastový cedník. Nemáme - li takový zrovna při ruce, přetáhneme přes jiný cedník silonovou punčochu. Vložíme do něj sýr, nalejeme také syrovátku ze sklenice a necháme několik hodin odkapávat. Nevymačkáváme jej ani nestlačujeme, sýr musí mít dostatek vlastní vlhkosti. Poté sýr dáme do misky a přidáme rozměklé máslo. Syrovátku nalejeme do nějaké skleničky a uložíme v chladničce. Je to výtečný a velmi zdravý nápoj, chutí vzdáleně připomínající žinčici. Je bohužel většinou lidí nedoceněný... Sýr nyní pořádně promícháme s máslem, tím jej zjemníme a obložíme dostupným jižním ovocem. Nesolíme, Niva je dostatečně slaná, i když hodně soli odevzdala do syrovátky. Jako korunu všeho přidáme plátek francouzského sýru. Misku s naším sýrem dáme alespoň na hodinku vychladit a odpočinout. Poté po hodině ztrávené v pokojové teplotě postupně podle potřeby sýr mažeme na krajíčky čerstvého chleba. Francouzský sýr nakrájíme na plátky, které položíme nahoru. Je to vlastně ukázka původní originality. Pojídáme společně s ovocem a zapíjíme kvalitním bílým vínem, protože kyselý nebo slaný sýr se může konzumovat s kontrastně sladkým bílým vínem. V opačném případě bychom samozřejmě použili víno červené. …...................................................... Poznámka : Tento kysaný sýr je menší kalorická bomba. Ačkoliv sýry s vyšším obsahem tuku nevidí odborníci na výživu v našich jídelníčcích rádi, musíme si přiznat, že právě tuk je tím, co činí sýr jemným a chuťově hladkým. Příprava tohoto sýru je podle starého francouzského receptu, který se počeštil použitím Nivy a českého tvarohu. I s našimi surovinami je opravdu výborný. Přeji Vám dobrou chuť.

Komentáře a dotazy…