Jáhlový nákyp s houbami

Autor receptu: yuzum (768 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Houby zalijeme studenou vodou a necháme 15 minut nasáknout. Na lžíci sádla zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme vymačkané, překrájené houby, společně osmahneme, poprášíme houbovým kořením, podlijeme trochou vody z hub a dusíme na mírném ohni přibližně 20 minut. Jáhly nasypeme do síta a několikrát je spaříme vroucí vodou, aby ztratily hořkou chuť. Přesypeme je do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 - 20 minut, až vznikne hustá kaše. Během vaření jáhly mícháme. Pak je sejmeme z ohně a necháme vychldnout. Zapékací misku vymažeme zbylým sádlem a vysypeme strouhankou. Žloutky vyšleháme a přidáme do nich 50g najemno nastrouhaného sýra. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Žloutkovou směs spolu s podušenými vychladlými houbami vmícháme do jáhlové kaše. Opatrně vmícháme také ušlehaný sníh z bílků. Směs rozetřeme do zapékací misky a v troubě při 180°C zapékáme 20 minut. Zbylý sýr nakrájíme na plátky, které rozložíme navrch nákypu. Zapékáme ještě 10 minut.

Komentáře a dotazy…