Staňte se našimi fanoušky na:

Zdravé šišky s mákem

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

CELOZRNNÉ ŠIŠKY S MÁKEM Brambory 500g, špaldová mouka celozrnná dle potřeby 200g, slunečnicový olej 1 lžíce, vejce 1 ks, sojová mouka 1 lžíce, Poleva : cukr přírodní třtinový 100g, mák 150g, pšeničné klíčky 5 lžic Uvařené brambory nastrouháme na jemno do větší mísy. K nim přisypeme celozrnnou mouku špaldovou, špetku soli a uděláme těsto. Těsto má být vláčné, a nemá se lepit. Pak si uděláme váleček, nakrájíme na špalíčky a z nich uválíme šišky. Hodíme je do vroucí, mírně osolené vody, jemně odlepíme ode dna a čekáme až vyplavou. Až vyplavou na hladinu počkáme ještě malou chviličku a šišky vyndáme do mísy, kde je zakápneme olejem, aby se nelepily. Na talíři posypeme mákem smíchaným s pšeničnými klíčky, třtinovým cukrem a pokapeme olejem. Šišky můžeme podávat i na slano s podušenou cibulkou. RAW ŠIŠKY S MÁKEM - 2 porce 100g slunečnicových semínek, 1/3 hrníčku zlatého lněného semínka, 30g rozinek, 6 polévkových lžic mletého máku, 1 kávovou lžičku mleté skořice, trochu medu Slunečnicová semínka dáme předem namočit do vody alespoň na 3 hodiny. Zvlášť pomeleme slunečnicová semínka, lněná semínka a rozinky. Všechny pomleté suroviny smícháme v misce společně se skořicí. Rukou řádně prohněteme, dokud nám nevznikne lepivá hmota. Vytvarujeme válečky, které dáme na talíř a posypeme mletým mákem. Navrch ještě můžeme zakápnout medem nebo agávovým sirupem a kapkou rozpuštěného másla. JAHELNÉ ŠULÁNKY/ŠIŠKY S MÁKEM 150g jáhel, 300ml vody, špetka soli, 150g kukuřičné mouky, 5 lžic maizeny, Jáhly dvakrát spaříme vroucí vodou a pak uvaříme. Přivedeme k varu 300ml vody (v hrnci se silným dnem), přidáme špetku soli a vaříme na mírném plameni pod poklicí asi 15 minut. Uvařené necháme klidně 10 minut dojít pod poklicí. Vychladlé jáhly smícháme s kukuřičnou moukou a maizenou. Vypracujeme rukama tužší těsto - můžeme přidat kapku vody, když bude moc tuhé. Z těsta uděláme šišky, naházíme je do vroucí osolené vody a vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch. Je to chvilka, šišky hned vytahujeme z vody, aby se nerozvařily. Šišky můžeme opražit na pánvi s trochou sirupu, aby zkaramelizovaly. Jsou pak lepší, hotové posypeme na talíři mletým mákem a osladíme sirupem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Sjuzi |1. března 2016
skvělé :) Odpovědět
megan |12. řijna 2015
Zdravé a rychlé :) Odpovědět
petra.pokorna|16. září 2015
Určitě vyzkouším... Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!