Staňte se našimi fanoušky na:

Velké "Jidáše" s oříškovou náplní ( nejen na Velikonoce)

Autor receptu: ladislava.jankovska (121 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: Dětská strava
Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

Těsto je podobné jako na dobrou vánočku, méně sladké, neboť bude sladká náplň a ještě pocukrované. Připravte si velikou a menší mísu. Do velké nasypte, můžete i přeposívat přes větší síto s hustou síťovinou, obě mouky(BABIČ. VOLBU), sůl, cukr, trochu si necháme pod droždí, i 1 vanilkový, citronovou kůru. V malém hrnku ohřejeme mléko, v druhém rozpustíme máslo a Heru. Nepřeškvařit. Do malé mísy nasypeme oříšky, dvě vrchem lžíce cukru moučky, lžíci kakaa, 1 vanilkový cukr, javorový sirup, nebo lžičku medu a bílky. Žloutky dáme do těsta a dvě celá vejce k tomu.Teplé mléko odlijeme k těstu, necháme jen pro droždí, asi hrnek, nadrobíme droždí a necháme vzejít. Rozpuštěné máslo rozdělíme: do oříšků 1 lžíci, do těsta většinu, zbytek zůstane na konečné pomazání a na pečící papír. Vykynuté droždí vlijeme do těsta a pak nastoupí manžel s velkou měchačkou, nebo já a hnětač. Těsto ještě " okysličím" měchačkou, až se dělají bubliny. Pokud je řídké, přidejte trochu mouky. Těsto si kyne na topení a já dodělám náplň. Pořádně zamíchám, přikápnu trochu mléka a nadrobím pár piškotů. Promíchám a naznačím si třetiny. Vykynuté těsto rozdělím na tři díly z každého vyválím dlouhý užší obdélník a po celé délce namažu pruh náplně. Zavinu a vytvořím Jidáše (šnek). Namažu pečící papír na plechu, umístím tři Maxijidáše a nechám vykynout. Rozehřátá trouba na 190°C, Jidáše potřu vajíčkem a šup s nimi do trouby. Po pár minutách nastavím 180°C a nechám péci do zlatova. Ke konci ještě uberu teplotu na 170°C a nechám je pomalu dopékat. Upečené potřu zbytkem másla, hojně, provoní těsto i kuchyni. Čas je příprava, pečení je přibližně 45 min. Kalorické, ALE DOBRÉ...

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

najkuchtickalenka |21. dubna 2016
ukladam do oblubenych :) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!