Staňte se našimi fanoušky na:

Vánoční cupcakes s brusinkami

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Zdroj: Šíp - prosinec 2015

Množství: 12 kusů
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: 30 min.
Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

Korpus

  • 85 g špaldové hl. mouky
  • 15 g maizeny
  • 1 lžička prdopeč
  • 1/4 lžičky soli
  • 113 g tuku
  • hrnek krystalového třtinového cukru
  • 1 velké vajíčko
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžíce šťávy z brusinek
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka

Pomerančový krém

  • 230 g sýr Philadelphia (pokojové teploty)
  • 100 g tuku
  • 250 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 1 lžíce pomerančové šťávy

Brusinková omáčka

  • 2 hrnky čerstvých (případně mražených) brusinek
  • 1 hrnek vody
  • 110 g krystalového cukru
  • 3 žloutky
  • 5 lžic tuku

Pracovní postup:

Dortovou mouku připravíme z hl. špaldové mouky a maizeny. Mouku smícháme s prdopeč, tuk s krystalovým cukrem vyšleháme dohladka. Rychlost šlehače snížíme a postupně zašleháváme vejce. Přidáme vanilkový extrakt, šťávu z brusinek a kůru z pomeranče, prošleháme. Při nízkých otáčkách začneme zašlehávat moučnou směs a mléko. Začínáme s 1/3 dávky moučné směsi a polovinou dávky mléka, končíme moučnou směsí. Přichystané košíčky plníme do 2/3 výšky a pečeme asi 17-20 minut na 200°C. Krémový sýr utřeme s tukem dohladka, přidáme vanilkový extrakt i kůru a šťávu z pomeranče a zašleháme do krému. Postupně začneme zašlehávat moučkový cukr, dokud není směs nadýchaná a krém hladký. Do kastrůlku dáme brusinky, zalijeme vodou, tak aby byly ponořené a vaříme 5 minut. Za občasného míchání je necháme úplně změknout. Pak brusinky protlačíme přes sítko a vrátíme je do kastrůlku. Přidáme k nim cukr a žloutky a na velmi mírném ohni vaříme, dokud směs nezhoustne. Pak ji odstavíme a vmícháme připravený tuk. nakonec necháme vše zchladnout. Do hotových vychladlých korpusů vykrojíme ostrou lžičkou důlky a naplníme je brusinkovou omáčkou. Nakonec dortíčky dozdobíme pomerančovým krémem a čerstvými brusinkami.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!