Staňte se našimi fanoušky na:

Triky na dokonalý cheesecake

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

1. Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky, pokud si hlídáte váhu, zvolte pouze nízkotučné. Vynechání tuku má špatný vliv na konečnou konzistenci. Nevynechávejte ani cukr, pro konzistenci je také důležitý, zpomaluje srážení vaječných bílkovin. 2. Aby koláč v trobě nevyběhl a přichlazení nespadl, je potřeba věnovat přípravě krému patřičnou péči (až mateřsky jemnou). Důležité je, že nhechceme do krému vmíchat žádný vzduch a všechno se tedy musí míchat nebo mixovat jen minimální potřebnou dobu. Zvlášť při přidávání vajíček, kdy krém značně řídne, hrozí zbytečné přišlehávání vzduchu. Pracujte jemně a rychle. 3. Vodní lázeň zajišťuje mírnější a stálejší přenos tepla do koláče, takže se krém do bodu sražení přibližuje pomaleji a můžeme ho více kontrolovat. Konzistence koláče pečeného nasucho je hrubší a sušší, nesplňuje tak požadavky na dokonalý cheesecake. 4. S pečením musíte přestat včas, dokonce dříve, než se zdá. Pokud byste čekali až se koláč dobře propeče, díky zbytkovému teplu by došlo k jeho přepečení. To se projevuje nehezkým popráskáním povrchu. S pečením se tedy končí ve chvíli, kdy se poklepem lžící na bok formy přesvědčíte, že se těsto celé třese podobně jako želé nebo rosol. Prostředek ale nesmí zůstat tekutý, má být lehce zaschlý. Není třeba mít obavy, že cheesecake není hned po upečení tuhý, ještě hodně zpevní při chladnutí. 5. Průvan ani chladný vzduch koláči při chladnutí nesvědčí, nechte ho vychladnout v pootevřené vypnuté troubě. Až dosáhne pokojové teploty, dejte ho chladit do lednice. Některé recepty uvádějí, že se může krájet už po 4 hodinách chlazení, lepší je počkat nejméně 2x tak dlouho, nebo ještě lépe přes noc. Teprve druhý a třetí den je cheesecake nejlepší. 6. Z formy uvolněte cheesecake až po vychladnutí a zatuhnutí v lednici. Pokud se přilepil ke dnu, krátce ho zespodu nahřejte horkou navlhčenou utěrkou - to trochu rozpustí máslo a uvolní se. 7. Popraskaný koláč je možné vždycky zamaskovat nánosem třetí vrstvy. Např. vrstvou šlehačky, pokrájeným ovocem, ovocným pyré, želé, čokoládovou polevou, oříšky nebo pralinkami. Můžeme i drobenkou nasypanou na vychladlý koláč a zapečenou krátce po grilem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!