Staňte se našimi fanoušky na:

Starobylé Bádenské(lázeňské)karamely

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: Dětská strava
Vegetariánské
Bezlepkové
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
24× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 1 balení vanilkového cukru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 dl uvařená káva (silná)
  • 30 dkg moučkového cukru nebo cukru krupice
  • 8 dkg másla-přepuštěného(Ghi)

Pracovní postup:

Cukr necháme zkaramelizovat. Po zchladnutí přidáme kávu(nesmí prskat) a uvedeme do mírného varu.Necháme zredukovat na medovou konzistenci.Opět necháme zchladnout a přidáme smetanu a máslo,na mírném plameni povaříme a lijeme na pečící papír.Po částečném vychladnutí krájíme na kostičky.Uchováváme v chladu.Tento recept pochází od ženy,která zahynula v koncentráku a aby tu strašnou dobu nejako překonávala, psala si s jinými ženami recepty z dob svobody.Karamelky ještě balili do růžových voskových papírků. Holt 30-tá léta minulého století.Tip:čajové máslo můžeme nahradit přepuštěným máslem.Návod na výrobu najdeme na googlu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

slavuska |1. března 2013
vypadají nádherně Odpovědět
orlíček |1. března 2013
Čajové máslo je máslo obsahující max. 2% smetanového zákysu, protože to se dělá normálně ze smetany sladké. Kdežto čerstvé máslo se dělá ze smetany kysané - je chutnější a je ho víc... Odpovědět
Bagorz |28. února 2013
Janko,taky nevím,ale je to z starého receptu.Já používám normální:-)))máslo:-) Odpovědět
jana.remkova.7 |28. února 2013
No a to mi teda řekni, co je to to čajové máslo?? Vypadá to nádherně.. Odpovědět
Peti|5. prosince 2013
Chuťově nejlepší karamely, co jsem kdy jedla, ale neztuhly mi. Dá se s tím ještě něco udělat a co jsem udělala špatně? Odpovědět
klara.kubna.3|26. května 2013
Vyzkouším :) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!