Staňte se našimi fanoušky na:

Slavnostní dorty

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

MĚSÍC S OVOCEM 1 tm. dort. piškot. korpus; 300g hustého bílého jogurtu, 300g smetany 33%, 100g cukru, 70g marmelády, 70g čoko toppingu, 7 plátků želatiny; 350g drobného ovoce, 1/2 sáčku prášk. dort. želé Korpus rozkrojíme na 2 pláty, spodní potřeme marmeládou a pláty k sobě spojíme, pak vykrojíme tak, aby nám vznikl tvar dorůstajícího měsíce a dáme do dortové formy pokud možno stejného tvaru. (Jestliže máme jen kulatou formu, dáme do ní obě rozkrojené části korpusu a oddělíme je od sebe pruhem z papundeklu a dál budeme plnit jen 1 část korpusu.) Plátky želatiny namočíme na 5 minut do studené vody a necháme je nabobtnat. Mezitím smícháme jogurt s cukrem. Nabobtnalou želatinu zahřejeme v mikrovlnce a necháme rozpustit. Pak promícháme s polovinou oslazeného jogurtu a vmícháme do zbytku jogurtu, přimícháme ušlehanou smetanu a hmotu rozdělíme na 2 části, do jedné vmícháme čokoládový topping a obě necháme zatuhnout v lednici. Vychlazené hmoty naplníme každou zvlášť do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na korpus ve formě střidavě nastříkáme pruhy bílé a tmavé náplně, necháme asi 2 hodiny tuhnout v chladu. Pak opatrně vyndáme z formy, povrch ozdobíme ovocem a potřeme dortovým želé připraveným podle návodu. MARCIPÁNOVÝ 1 tmavý dortový piškotový korpus, 650g bílého marcipánu, moučkový cukr na vál; 450g kompotovaných třešní, 3/4l smetany 33%, 100g cukru, 1/2 dl třešňovice, 1/2 dl cukrového sirupu, 2 vrchovaté lžíce maizeny, 1/2 celé skořice Kompot slijeme, odměříme 2,5 dl šťávy, smícháme se 40g cukru, přidáme skořici a krátce povaříme. Pak skořici vyndáme, do šťávy vmícháme maizenu, kterou jsme před tím namočili v troše studené vody, a ješrě krátce povaříme. Vmícháme vypeckované třešně, necháme všechno znovu přejít varem, odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Ušleháme smetanu se 60g cukru dotuha. Dortový korpus rozkrojíme na 3 pláty. Spodní lehce pokropíme cukrovým sirupem a třešňovicí, potřeme částí šlehačky a tu ještě cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou nastříkáme do kruhů (mezi nimi necháme mezery asi 1,5 cm široké), do mezer naskládáme třešně, potřeme je šlehačkou a přiklopíme druhým plátem. Ten zase pokropíme a potřeme šlehačkou a přiklopíme třetím plátem, který také pokropíme a necháme ztuhnout v chladu. Marcipánovou hmotu rozválíme na pocukrovaném válu na tenký plát, namotáme ho na váleček a opatrně přendáme na dort a důkladně na dortu uhladíme. Přebytečnou hmotu odkrojíme, znova rozválíme a vytvarujeme si ozdobu podle svého uvážení. Hotový dort můžeme podle libosti dozdobit čokoládou, čokopolevou nebo třeba květinou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Kristyna.Molcarova|5. řijna 2015
vypadá to fantasticky :-) určitě o víkendu zkusím Odpovědět
krups|2. řijna 2015
vypadá nádherně, ukládám a určitě vyzkouším Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!