Staňte se našimi fanoušky na:

Rybízová marmeláda

Autor receptu: JanaB (518 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
7× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Rybíz opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Pomeleme ho na mlýnku na ovoce, můžeme použít i odšťavňovač. Vylisovanou šťávu nalijeme do kastrolu a promícháme s Želírfixem. Vaříme od bodu varu 1 minutu a potom přisypáváme po částech cukr tak, abychom nepřerušili var. Vaříme na mírném plameni dalších 5 minut. Pokud budeme vařit prudce, tak se nám vytvoří hodně pěny. Při vaření a míchání neseškrabujeme usazenou pěnu na stěnách kastrolu. Ukončíme var a necháme 2 - 3 minuty stát. Na povrchu uvařené marmelády se usadí pěna, kterou opatrně sebereme. Marmeládu naplníme do malých skleniček a sterilujeme 10 - 15 minut při 90°C. Takto zavařená marmeláda vydrží v temnu při pokojové teplotě nejméně 3 roky. Sebraná pěna se dá použít na přípravu šťávy. Pěnu odhadem odměříme a vlijeme zpět do kastrolu a na 1 díl pěny přidáme 4 díly vody. Rozmícháme a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Vypnuté necháme chvíli stát a potom přecedíme přes velmi husté síto. Nalijeme do malé PET láhve a uložíme do chladničky. Před použitím ředíme ovocnou šťávu s vychlazenou vodou podle chuti asi 1:10.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

yuzum |16. ledna 2014
ukládám :) Odpovědět
vera.sucha.50 |10. června 2013
dělám podobně Odpovědět
Rentiér1946 |20. dubna 2013
rybízovka je dobrá Odpovědět
Konato |17. dubna 2013
Domácí je nejlepší. Odpovědět
lucy3 |11. dubna 2013
taky dělávám Odpovědět
betula|30. července 2013
zkusím Odpovědět
MAFIRA|14. dubna 2013
rybízovou promazávám vánoční cukroví-je nejlepší!!! Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!