Staňte se našimi fanoušky na:

Pórková polévka s nočky

Autor receptu: RadimP (28 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Pórková polévka je typické podzimní jídlo. Z pórku použijeme bílou, maximálně jemně zelenou část. Tmavě zelená část rostliny se nehodí, polévka by byla hořká. Pórek překrojíme na půlku a pak nakrájíme na tenká půl kolečka. V hrnci rozpálíme máslo a pórek na něm orestujeme do sklovita. Pak zalijeme vařící vodou a vaříme. Přidáme sůl a trochu pepře (bílý pepř je nejlepší). Čím déle, tím lépe. Stačí ale cca 15 minut. Nyní se musíme rozhodnout, zda budeme dělat "hladkou" krémovou polévku nebo rustikální s kousky pórku (ta je dle mého lepší). Hladnou polévku propasírujeme přes jemné sítko. Pro zahuštění polévky budeme potřebovat světlou jíšku. Ideálně, když si připravíte domácí z másla a hladké mouky (do rozehřátého másla na pánvičce vmícháváme hladkou mouku a pomalu smažíme do světla). Jako přílohu lze do polévky použít krutony, těstoviny, kapání či nočky. Já dělám domácí nočky. Do vajíčka přidáme 2-3 lžičky mléka, špetku soli a přisypeme polohrubou mouku, až dostaneme hustší těstíčko. Malou mokka lžičkou vykrajujeme nočky, které necháme vařit v osolené vodě. Hotové je pak dáme do polévky na talíři.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!