Staňte se našimi fanoušky na:

Pomeranč v kuchyni

Autor receptu: Alpenrose (509 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

ORANŽÁT (CITRONÁT) - KANDOVANÁ KŮRA: Pomeranče ostrým nožem zbavíme kůry, bílou blánu pečlivě odstraníme a kůru nakrájíme na drobné kostičky. Nakrájenou kůru necháme 2 dny máčet ve studené vodě a pak ji 2 minuty povaříme ve vodě s cukrem (1 díl vody a 2 díly cukru). Kůru necháme v nálevu odstát 2 dny. Scezenou oschlou kůru obalíme v moučkovém cukru a na plechu s pečícím papírem ji necháme důkladně proschnout v toubě při 80°C. Kůra vydrží až 3 měsíce. Stejně postupujeme i při přípravě citronátu - tedy kandované kůry z citronů či limetek FILÍROVÁNÍ: Pomeranč omyjeme a kůru okrájíme ostrým nožem. Okrájený pomeranč dále očistíme až na dužinu, zbavíme ho bílých blan a oak nožem vekrájíme jednotlivé dílky. Vykrajujeme jen šťavnaté části bez tuhých blan. Kousky vykrájené dužiny použijeme na ozdobu, do omáček nebo do salátů. Zbytek dužiny s blánami pak vymačkejte v odšťavňovači na fresh šťávu. FRESH ŠŤÁVA NEBO DŽUS? Džus je konzervovaná šťáva z čerstvých pomerančů s obsahem přírodního plodu 50-100%. Fresch šťáva je vymačkaná z čerstvých pomerančů bez přidaného cukru, vody a konzervačních látek. Šťávu připravíme i doma, odšťavňovačem nebo lisem na citrusy. SUŠENÁ POMERANČOVÁ KOLEČKA: Na ozdobu - např. na vánoční stromek nebo adventní věnec - : Tenké plátky neoloupaného pomeranče usušíme na pečícím papíru, na radiátoru topení bez dalších úprav. Na vaření - např. marinování, pečení a do horkých nápojů - : Před sušením je dobré plátky nejdřív lehce poprášit přes sítko z obou stran moučkovým cukrem a pak je v pootevřené troubě na 60°C zvolna usušit. Plátky se hodí na ozdobu moučníků, dortů, steaků nebo grilovaných ryb. SUŠENÁ POMERANČOVÁ KŮRA: Z chemicky neošetřených pomerančů kůru oškrábeme škrabkou na citrusy nebo pomeranč oloupeme, z kůry seřízneme bílou vrstvu a oak kůru nakrájíme na tenké nudličky. Necháme vyschnout na savém papíru a usušené uchováme v pevně uzavřené tmavé nádobě. Kůra se používá stejně jako čerstvá do těst, krémů a omáček. CARVING: Na ozdobné vyřezávání z pomerančů je nejvhodnější použít různá vykrajovátka, případně ostrý nůž nebo speciální dlátka.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!