Staňte se našimi fanoušky na:

Podkrkonošské kočičky a Gloukačky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KOČIČKY 700g vařených brambor, sůl, 200g hrubé mouky, 1 vejce, 80g strouhanky, 50g sádla Zchladlé oloupané brambory nastrouháme najemno do větší mísy, přidáme mouku a trochu soli. Ještě přidáme vejce a nejlépe rukama zaděláme tužší nelepivé a dobře tvarovatelné těsto. Pokud je stále řídké, přidáme další mouku. Rozdělíme a z každého dílku vyválíme šišku asi 2,5cm silnou. Nožem odkrajujeme špalíčky ze kterých uválíme malé válečky. Kousky asi 4cm dlouhé a 1,5cm silné dáme najednou do vroucí osolené vody, odpíchneme ode dna a až vyplavou na hladinu, ještě chvilku povaříme. Uvařené a zcezené "Kočičky" hned obalíme v čerstvé strouhance a naskládáme do sádlem vytřené zapékací mísy. Naplněnou mísu dáme do trouby a necháme "Kočičky" chvíli péct. Kousky pak obrátíme a na konec pečení pustíme shory gril, aby pěkně zezlátly. CHUDENICKÉ GLOUKAČKY Brambory najemno nastrouháme, vymačkáme vodu, osolíme a s moukou vypracujeme ne příliš řídké těsto. Ve větším kastrolu orestujeme dozlatova na sádle, nadrobno pokrájenou cibuli a přidáme pokrájené zelí. Dusíme ho pod pokličkou a hned jak začne měknout dochutíme a přilijeme vodu (nemělo by jí být moc, ale ani málo). Znovu prohřejeme, a lžičkou dáme do vroucího zelí menší knedlíčky (noky) z těsta jeden vedle druhého, aby se neslepily. Jak ztuhnou, přidáme další a pak všechny noky obrátíme. Pod pokličkou necháme chvíli dusit, aby natáhly šťávu ze zelí a provařily se. Uvařené Gloukačky naložíme na talířích na zelí (ve kterém se vařily) a posypeme škvarky nebo restovanou cibulkou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!