Staňte se našimi fanoušky na:

Oběd 80 - Hrachovka s knedlíčky a Španěláky

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

HRACHOVÁ POLÉVKA SE ŠPEKOVÝMI KNEDLÍČKY 300g hrachu, 2 l vody, 100g sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hl. mouky, sůl, mletý pepř, sušená drcená majoránka Knedlíčky: 3 krajíčky toustového chleba, 100g špeku, 1 vejce, 1 lžíce hl. mouky, strouhanka Hrách namočte den dopředu ve vodě, ráno ji slijte a v nové vodě ho uvařte doměkka. Na sádle zpěňte pokrájenou cibuli a jemně nasekaný česnek. Přidejte mouku a usmaženou zlatavou jíšku vmíchejte po zchladnutí do základu polévky. Uvařený hrách můžete rozmačkat lisem na brambory, ale můžeme ho nechat i vcelku. Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou a do polévky na talířích dejte špekové knedlíčky. Na ty nechte vyškvařit nakrájený špek a ve výpeku dozlatova orestujte kostičky toustového chleba. Nechte ho pak se špekem v míse zchladnout, přidejte vejce a moukou se strouhankou zahustěte. Na pohled drobivou směs zpracujte tlakem v dlaních do podoby menších kuliček, pokud pouští příliš tuk, přidejte mouku. Špekové knedlíčky uvařte v osolené vodě (asi 5 minut) a přidejte je do polévky. ŠPANĚLSKÉ PTÁČKY 4 větší plátky hovězího masa na ptáčky, 4 nožičky spišského párku, 4 celá vařená vejce, 4 středně velké sladkokyselé okurky, 4 plátky anglické slaniny, 6 cibulí, 1 lžíce sádla, Podravka, plnotučná hořčice, pepř, vývar, smetana Plátky masa naklepejte, osolte Podravkou, mírně opepřete a potřete hořčicí. Na každý plátek masa položte plátek anglické slaniny, jedno vařené vejce, půlku oloupané cibule, jednu okurku a nožičku párku. Zabalte tak, aby obsah nevykukoval a zavažte nití. Zbylé 4 cibule nakrájejte nadrobno, osmahněte dorůžova na sádle, pak vložte ptáčky a orestujte po všech stranách. Jak se maso zatáhne, podlijte trochou vývaru a duste pod pokličkou. Občas obraťte a podlijte. Hned jak maso změkne, vyndejte a nechte trochu vychladnout. Šťávu s cibulí propasírujte a dochuťte kelímkem smetany. Mírně vychladlé ptáčky zbavte nití, vložte do omáčky a prohřejte. Příloha - rýže, knedlíky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!