Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu.Vznikne tekoucí krém. Do mísy si dáme prosátou mouku s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto. Těsto by se mělo rozdělit na pět kousků, ale já jich dělám sedm. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Těsto mějte stále zabalené potr. folií, oschlo by. Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 23 cm(někdo vykrajuje podle talíře, já vykrajuji puklicí ZEPTER s hranou) Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řídké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180‘C cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky. (placky lze připravit předem do zásoby a dát zamrazit) Krémy: -70 g umletých vlašských ořechů -250 g másla -1 plechovka sladkého zahuštěného kondenzovaného mléka Plechovku vaříme den předem 2 hodiny ponořenou ve vodě. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!! Plechovka by vystříkla. Je i salko karamel, ale já nekupuji. Vše smícháme dohromady a vyšleháme hladký krém. Nešlehejte moc dlouho, krém tím řídne… 200 g zakysané smetany s moučkový cukrem dle chuti (nemusíte dávat) Sirup na placky: -2,5 lžíce cukru krystal -1,5 dl převařené vody -0,5 dl rumu (zkoušela jsem dát jen rumové aroma a NEDOPORUČUJI, je na bázi oleje, takže plave a špatně se vsakuje a zvláštně voní) jinak rum dávat nemusíte o to více dejte vody Posypka: -30 g vlašských mletých ořechů -50 g z upečené placky POSTUP: Spodní placku potřeme sirupem jenom z vrchu, natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na stejné díly o počtu placek a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i z vrchu. Takhle dáme na sebe PĚT (SEDM) placek potřené krémy. Poté krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečeného zbylého těsta a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle. Vydrží v chladu zabalený potravinářskou folií cca 3 týdny.