Staňte se našimi fanoušky na:

Medové perníčky

Autor receptu: david.cz (51 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Mouku, solamyl, cukr, sodu a kakao pořádně promíchejte.Nové koření roztlučte v hmoždíři na jemno. Přisypte k moučné směsi společně s ostatním kořením. Ještě jednou promíchejte a prosejte přes jemné sítko do velké mísy. V mixéru prošlehejte 2 vejce, žloutek a med. Přilijte k suchým surovinám a pořádně propracujte v těsto. Na začátku se vám bude zdát, že se tahle suchá drobenka nikdy nemůže spojit, ale s trochou trpělivosti a hodně sil v pažích se dílo podaří. Hotové těsto pořádně zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo a uložte do ledničky alespoň na 3 dny, nejlépe však na týden odpočinout. Těsto (nejlépe po menších kouscích) pořádně propracujte. Rozvalovat perníčky můžete samozřejmě i klasicky na pomoučněném vále, ale tím si zapracujete do těsta ještě více mouky, což není ideální. Zkuste můj trik: Na pracovní desku rozložte vlhkou utěrku a na ni dejte průhlednou fólii na balení dárku. Na tu rozvalujte těsto přes další plát fólie. Takto se vám těsto nebude lepit k podložce bez špetky další mouky. Těsto rozvalte na stejnoměrný plát o výšce 2 mm (pozor na záhyby z pokrčené fólie!). Rozehřejte si troubu na 180°C. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary a obracečkou je přesuňte na plech vyložený pečicím papírem (nezapomeňte na důkladné mezery, jinak se vám perníčky spečou). Připravený plech vložte do rozehřáté trouby na 5-6 minut, mezitím si v misce prošlehejte vajíčko. Upečené perníčky okamžitě potřete v tenké vrstvě vajíčkem, čímž vykouzlíte krásně lesklý povrch. Perníčky uložte alespoň na 3 dny do uzavřené nádoby, než se pustíte do zdobení. Pak je teprve čas na polevu: Čistou a důkladně odmaštěnou mísu vytřete rozkrojeným citronem tak, aby v ní neulpěla žádná dužina, ale jen troška šťávy. 170-200g (podle velikosti bílku) mletého cukru nejméně 3x prosejte přes jemné sítko, čímž se zbavíte všech hrudek. Cukr s bílkem pak důkladně prošlehejte v krásně hladkou nezrnitou polevu. Tou naplňte zdobicí sáček (nebo pevný igelit se zipovým uzávěrem, který je mým osobním favoritem), ustřihněte mu maličký rožek, aby se vytvořila tenká dírka a zdobte perníčky podle nálady a fantasie.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

kuchticek |5. září 2013
fajn Odpovědět
piskotka |1. září 2013
skvělé Odpovědět
petra.stefanova.7 |12. června 2013
vyzkouším Odpovědět
Uzzi1 |29. prosince 2012
pěkný recept Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!