Staňte se našimi fanoušky na:

Mamčiny výpečky s "bombama"

Autor receptu: Hana S (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
10× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

MASO: 400g prorostlého vepřového boku s kůží bez kosti, 1 velká cibule, trocha strouhané mrkve a celeru, 4 stroužky česneku, 1 lžíce červené sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce vepřového sádla, snítka čerstvého oregana, špetka majoránky, sůl, celý pepř, jalovec, bobkový list a nové koření vše tak po 2ks ZELÍ: 1 menší hlávka raného zelí, 1 lžička celého kmínu, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, cukr, 2 lžíce octu Balsamico KNEDLÍKY "BOMBY": 500g syrových brambor nastrouhaných na hrubém struhadle, 250g polohrubé mouky, 1, 5 lžičky soli Maso nakrájíme na kostky a na troše sádla orestujeme, dáme stranou a přidáme cibuli, zeleninu, česnek, zarestujeme a postupně přidáváme všechno koření. Červenou papriku je třeba rozpustit v tuku! Podlejeme trochou vody a dusíme v papiňáku 25 minut. Pak maso i se šťávou přendáme do rozpálené trouby na 160°C (horkovzduch). Dopečeme odkryté 10-15 minut (maso krásně zezlátne, je křupavé na povrchu, ale uvnitř nádherné měkké). Mezitím už máme nakrouhané zelí uvařené asi 10 minut v osolené vodě s kmínem. Slijeme vodu, zahustíme "záklechtkou" (mouka rozkvedlaná ve studené vodě) a musí se řádně rozmíchat v zelí, aby se neudělaly hrudky. Dochutíme octem Balsamico (pokud nemáme, klidně dáme obyčejný), 3-4 lžičkami cukru a necháme v hrnci odpočívat. SYROVÉ brambory nastrouháme na hrubo, vytlačíme z nich přebytečnou vodu, osolíme a smícháme s moukou dle potřeby (až je těsto vláčné a nelepí) a tvarujeme menší či větší "bomby" (šišky) od oka 5-7 cm (je dobré mít ruce namočené ve studené vodě). "Bomby" postupně vkládáme do vroucí neosolené vody, po chvíli knedle odlepíme ode dna. Vaříme podle velikosti 25-40 minut, až jsou pevné a vyplavou. Je důležité je nechat po vytažení z vody uležet tak 10-15 minut , aby šly lépe krájet. Do připraveného zelí přilejeme 1 naběračku omastku a šťávy z masa. Knedle rozpůlíme nebo rozkrájíme na menší kousky, přidáme zelí a nakonec výpečky s vypečenou šťávičkou a můžeme podávat.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Estrella |7. srpna 2014
like Odpovědět
Jedlík-senior |1. června 2014
ok 1+++++ Odpovědět
Alpenrose |21. května 2014
***************** Odpovědět
Maty |20. května 2014
už mám na ně chuť :-))) Odpovědět
Dědeček Hříbeček |18. května 2014
1****** Odpovědět
Rena.KI |18. května 2014
Tak to je opravdu BOMBA !!! Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!