Staňte se našimi fanoušky na:

Kuře na český způsob od Vilemíny

Autor receptu: vilemina (65 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
16× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Kuře je v Česku velmi rozšířené maso a kombinace s dalšími domácími ingrediencemi, černým pivem a kořenovou zeleninou, mu dává punc typicky českého pokrmu. Celé kuře si rozporcujeme a částečně vykostíme, tedy nejdřív odstraníme konce křídel a vylomíme stehenní kosti. Pak seřízneme stehna, po nich kuře otočíme a seřízneme prsíčka, překrojíme je napůl a kostru a daší zbytky použijeme na vývar. Můžeme koupit i porce hotové. Zbavíme je přebytku tuku a osolíme, opepříme. Nejprve je opečeme zprudka na směsi oleje a sádla nebo másla a z kastrolu je vyndáme. Pak připravíme základ na omáčku: do zbylého tuku hodíme kořenovou zeleninu, nakrouhanou na hrubo. Mražená na nudličky nevadí, ušetří práci (Na chuť to zatím v mém okolí nikdo nepoznal, na jedno kuře dám klidně celý sáček, jen chvilku trvá, než se vypeče). K dobře orestované zelenině přidáme větší cibuli, rovněž pokrájenou na hrubší kousky a dál restujeme, dokud nezačne hnědnout na krajích. V této fázi se to nesmí uspěchat! Pak přilejeme tak 150 ml černého piva, nejdřív pění. Když se trochu odpaří, ještě přidáme. K základu přidáme trochu soli, špetku či dvě nového koření (ideálně mletého), bobkový list. Vrátíme do kastrolu opečené maso, přilijeme dle potřeby trochu vody, a zakryté pokličkou vše dusíme doměkka. Pivo přidáváme podle chuti. Musí se dávat po částech a vždy vyvařit, aby omáčka nebyla hořká. Chceme-li, můžeme ji rozmixovat, ale u nás dáváme přednost kouskům. Jako příloha se hodí noky, svítek, ale i rýže.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

kymlal |10. června 2014
super Odpovědět
Polda |19. řijna 2013
hm, zajímavé, vyzkouším Odpovědět
jobovab |21. srpna 2013
dobré Odpovědět
Lenny |21. srpna 2013
super Odpovědět
Jana.Pulcerová1 |2. července 2013
zajímavé, uložím a vyzkouším, díky. Odpovědět
david.kruml.1 |22. června 2013
takhle to mám rád Odpovědět
ZD|22. července 2013
Ukládám si k vyzkoušení, kuře na kořenové zelenině peču ale s černým pivem je to zatím země neprobádaná, děkuji za recept Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!