Staňte se našimi fanoušky na:

Jelita od dědy

Autor receptu: zuzi (50 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(5 hlasů)
Ohodnotit recept
18× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Pohanku dáme na síto a pod tekoucí vodou dobře propláchneme. Dáme do hrnce, zalije vodou tak, aby voda sahala 1,5 cm nad pohanku, podle chuti osolíme, přidáme lžíci sádla, promícháme. Hrnec přikryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na 180°C, vaříme doměkka a necháme vychladnout. Takto to uděláme i s kroupami. Vnitřní sádlo nakrájíme na malé kousky a na mírném ohni za stálého míchání smažíme dozlatova. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátečky a na rozpuštěném sádle smažíme zvolna dozlatova. Vychladlou pohankou a kroupy dáme do větší nádoby, přidáme vysmažené vnitřní sádlo, usmaženou cibuli, lehce osolíme, opepříme, přidáme 1/2 balíčku majoránky a vše důkladně promícháme. Nakonec přilijeme krev, kterou jsme ocedili přes sítko a trochu vývaru z masa nebo kostí. Opět vše promícháme a dáme trochu směsi na pánev a usmažíme. Podle chuti pak promíchanou směs dosolíme a dokořeníme. Plníme do střev a konce dobře uzavřeme špejlí. Vkládáme do horkého vývaru nebo vody a vaříme mírně asi 10 - 15 minut. Jak vyplavou na povrch, tak asi 5 minut povaříme, z uvařených jelit by neměla vytékat krev. Uvařené jelita vytáhneme do studené vody, opláchneme a urovnáme na dřevěnou podložku a necháme vychladnout. Jelita dáme na pekáč, podlije troškou vody, dáme do předehřáté trouby na 180°C a upečeme dokřupava. Podáváme se zelím a bramborem nebo knedlíkem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

biglol |11. listopadu 2013
dobrota Odpovědět
pajunc |11. listopadu 2013
mňam, děkuji za recept! Odpovědět
Victor |10. listopadu 2013
Proč pohanka?- Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!