Staňte se našimi fanoušky na:

Jak na vánočku

Autor receptu: Alma (504 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

Kynuté těsto na vánočku 1. Úsporné: 500g mouky, 60g cukru, 50g tuku, 1 žloutek, 20g droždí, 5g soli, asi 1/4 l mléka, citronová kůra, vanilka. 2. Jemné: 500g mouky, 120g cukru, 120g tuku, 3-4 žloutky, 30g droždí, 50g soli, asi 1/4 l mléka, citronová kůra, vanilka, 3g hrozinek, 30g mandlí, citronát. 3. Dobré: 500g mouky, 100g cukru, 100g tuku, 2 žloutky, 25g droždí, 5g soli, asi 1/4 l mléka, citronová kůra, 10g hrozinek, 30g mandlí. Vykynuté těsto rozdělit na osm stejných dílů, vyválet stejně silné prameny. Spodek uplést ze čtyř pramenů - plést vždy od středu. Upletený cop přendat opatrně na pomaštěný plech. Hřbetem ruky s nataženými prsty udělat uprostřed copu rýhu, a posadit cop upletený z dalších tří pramenů. Poslední díl rozkrojit, vyválet dva prameny, ty stočit a nedopletené konce přehodit a podsunout pod vánočku. Jednodušší vánočku je možné uplést takto: těsto rozdělit na šest stejných dílů, uplést dva copy po třech pramenech. Spodní promáčknout, vrchní zformovat více do výšky. Vánočky se dělají spíše užší a vyšší, protože kynutím a pečením se rozbíhají do šířky. Na středně velký plech se nejlépe plete vánočka ze 3/4 kg mouky. Aby se vánočka odspodu nepálila, dát pod ní na plech pomaštěný papír. Povrch vánočky při pečení chránit také mastným nebo mokrým papírem. Čím je vánočka těžší a sladší, tím je třeba ji volněji a opatrněji péct. Sladká vánočka se snadno pálí. Vánočka, která nebyla dost dobře vykynutá a která se prudce zapeče, se natrhne jak z ní unikají nahromaděné plyny. Vánočka se rovněž natrhne, když je prudce pečená odspodu. Vánočku z dávky 3/4 kg mouky péct 45-60 minut. Po prvním 10 minutovém zapečení (když povrch dostane barvu), plamen zmírnit a vánočku zvolna stejnoměrně propékat. .

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Hana S |12. srpna 2014
1+++ Odpovědět
Alpenrose |11. srpna 2014
****** Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!