Staňte se našimi fanoušky na:

Jáhlový nákyp se švestkami

Autor receptu: yuzum (768 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Na drobenku: 200g drcených oříšků (pekanové nebo vlašské), 3 lžíce moučkového cukru, 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce másla Na ozdobu: zakysaná smetana ochucená cukrem a citronovou kůrou, půlky ořechů Jáhly několikrát propereme a pak spaříme v horké vodě (zbaví se tím nepříjemné hořké pachuti). Na sítu je necháme okapat a pak přistavíme na oheň zalité mlékem se špetkou soli. Osladíme podle vlastní chuti cukrem. Vaříme na mírném plameni přibližně 10 minut doměkka. Jáhly občas promícháme. Pokud se tekutina během varu úplně vstřebá, můžeme přidat trochu vody. Všechny ingredience na drobenku nasypeme do misky a postupně je prsty mneme tak dlouho, až se spojí a vytvoří hrudky. Ořechy musejí být umleté na jemnou moučku. Vhodnou zapékací misku pečlivě vymažeme změklým máslem a poklademe polovinou jáhel. Na ně rozprostřeme půlky odpeckovaných švestek, pokapeme šťávou z komptu a zasypeme polovinou připravené ořechové drobenky. Zakryjeme další polovinou jáhel, povrch posypeme zbytkem drobenky a poklademe vločkami másla. Potom vše zapečeme v troubě předehřáté přibližně na 175 - 180°C do zrůžovění okrajů. Upečený nákyp ihned podáváme jako hlavní chod s ochucenou smetanou a půlkami ořechů.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

yuzum |7. dubna 2014
opraveno.. moc děkuji za upozornění :) Odpovědět
Makitka |7. dubna 2014
toho mléka je opravdu jen 1 ml? Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!