Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. V míse je zlehka smícháme s nasekanými mandlemi, brusinkami a vanilkovým a skořicovým cukrem. Těsto rozválíme na tenký obdélníkový plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Z delších okrajů těsta odkrojíme čtyři proužky silné asi 2cm. Střed plátu lehce posypeme strouhankou a naneseme na něj pruh hruškové náplně. Přeložíme přes ni okraj těsta, potřeme ho rozšlehaným vejcem a přehneme přes něj druhý okraj. konce stlačíme k sobě a založíme dospodu. Závin potřeme vejcem. Proužky těsta obtočíme okolo závinu a přendáme ho na plech. Celý povrch moučníku znovu pečlivě rozšlehaným vejcem. Závin pečeme v předem vyhřáté troubě při 180°C asi 40 minut. Po upečení ho necháme na kovové mřížce vychladnout. Pak ho nakrájíme na porce a každou ozdobíme ušlehanou smetanou a brusinkou.