Staňte se našimi fanoušky na:

Hrachovka s domácími houstičkami

Autor receptu: Kamil Uspávač (387 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte po tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně přes noc, bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plameni povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba 3/4 hodiny, ale někdy i hodinu a půl. Povařený hrách rozmixujte, a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolistujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou jíšku. Přilijte ji k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby polévka nebyla příliš kašovitá, a ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavými domácími houstičkami. Na housky prosejte mouku se špetkou soli do mísy a promíchejte s droždím. Přilijte olej, mléko a 250ml vlažné vody. Pomocí elektrického hnětače asi 5 minut zpracovávejte na hladké těsto. Přikryté je nechte na teplém místě asi 50 minut kynout. Těsto znovu na pomoučněné pracovní ploše prohněte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte jej na dvanáct kousků. Opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru copu. Konce zahrňte dospodu a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. pak je potřené vodou a posypané mákem pečte v troubě předehřáté na 200°C zhruba 20 minut.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!