Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí medy

Autor receptu: Rentiér1946 (547 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
19× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • květy pampelišky
  • květy sedmikrásky
  • květy černého bezu
  • voda
  • citron
  • cukr

Pracovní postup:

  1. PAMPELIŠKOVÝ MED : 400 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citrony bez jadérek, 2 kg cukru krystal - Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr. Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou) vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.
  2. MED Z ČERNÉHO BEZU : 45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů, přelijeme 2 litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi 1 hodinu - za občasného míchání. Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1-1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze 2 citronů a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky, převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.
  3. SEDMIKRÁSKOVÝ MED : 500 květů sedmikrásek, 3/4 l vody, 2 citróny, 75 dkg krystalového cukru. Připravujeme jako pampeliškový med. Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Hana S |12. července 2014
super Odpovědět
Rena.KI |12. července 2014
Super, hezky pohromadě :-)) Odpovědět
pes |12. září 2013
med mám rád Odpovědět
PetulkaH |2. září 2013
super,to se hodí Odpovědět
-3 |2. září 2013
super Odpovědět
renda9 |1. září 2013
vyzkouším Odpovědět
piskotka |1. září 2013
zdravé Odpovědět
eliska.staubertova |1. září 2013
ukladam Odpovědět
-1 |28. srpna 2013
dobrota Odpovědět
Georgina |26. srpna 2013
bezva Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!