Staňte se našimi fanoušky na:

Cukroví, co u nás nesmí chybět

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

MEDOVKY 3 lžíce medu, 50g másla, 100g cukru krupice, lžička skořice, lžička nastrouhané citronové kůry, špetka badyánu, lžíce rumu 1 vejce, 300g hladké mouky, prášek do perníku Poleva - 120g cukru moučky, lžíce citronové šťávy, 1 malý bílek, nasekané mandle, švestková povidla na slepení V kastrůlku rozehřejeme med, máslo a cukr. Do zchladlé směsi vmícháme skořici, citronovou kůru, badyán, rum a vejce. Promícháme s prosátou moukou smíchanou s práškem do perníku. Pokud je těsto řídké zapracujeme ještě trochu hladké mouky. Těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout do druhého dne. Pak ho rozválíme na plát silný asi 1 cm a vykrájíme drobné tvary. Rozložíme je na plech a zvolna upečeme. Moučkový cukr utřeme dohladka s citronovou šťávou a s bílkem. Vychladlé perníčky slepíme povidly, pak potřeme polevou a nakonec je dozdobíme nasekanými mandlemi. KLOBOUČKY 200g hladké mouky, 120g másla 2 žloutky, lžíce rumu Náplň - 50g piškotových drobečků, 100g mletých ořechů, 50g moučkového cukru, lžíce karobu nebo kakaa, 1 bílek, lžíce rumu lžíce citronové šťávy, lžička citronové kůry, vanilkový cukr Mouku nasypeme do mísy, máslo necháme chvíli povolit, nakrájíme je na kousky a přidáme k mouce. Pak přilijeme rum a přidáme žloutky. Zamícháme a vypracujeme hladké těsto, uválíme z něj váleček a zabalíme do fólie, necháme uležet v chladu aspoň hodinu. Na náplň smícháme mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, karob, bílek, citronovou šťávu i kůru a rum. Směs podle potřeby zahustíme piškotovými drobečky a promícháme. Těsto rozválíme na pomoučeném vále, vykrájíme kolečka a do středu každého dáme trochu náplně. Pak 3 proti lehlé strany přehneme do středu a mírně přimáčkneme k sobě. Zvolna upečeme a posypeme vanilkovým cukrem. MARCIPÁNKY 50g mletých mandlí, 300g hladké mouky, 200g másla, 100g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce mléka, citronová kůra Ozdoba - 150g marcipánové hmoty, 100g plátků mandlí, malinová zavařenina na slepení, vejce na potření Smícháme suroviny a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v lednici asi hodinu odležet. Těsto vyválíme na plát a vykrájíme srdíčka, rozložíme je na vymazaný plech. Polovinu srdíček potřeme našlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, druhou necháme čistou, pečeme dozlatova a pak necháme vychladnout. Čistá srdíčka ozdobíme vykrájenými plátky marcipánu a navrch přiložíme srdíčka s mandlemi. Aby marcipán mezi těstem držel, potřeme srdíčka z vnitřní strany vrstvou zavařeniny. RŮŽOVKY 3 bílky, 55g krystalového cukru, 180g moučkového cukru, špetička červeného potravinářského barviva, růžové cukrové perličky Bílky se špetkou červeného barviva vyšleháme elektrickým šlehačem dotuha, pak k nim po částech přišleháme krystalový cukr. Nakonec vařečkou lehce vmícháme i moučkový cukr. Hmotou naplníme cukrářský sáček a na plech s pečícím papírem stříkáme pusinky. Zlehka je posypeme perličkami a sušíme asi hodinu na 100°C. Pak troubu vypneme a ještě necháme do rána dosušit při pomalu vychládající troubě.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!