Staňte se našimi fanoušky na:

Berounská sváteční husička s knedlíčkem

Autor receptu: Ahasver (505 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

NADÍVANÁ HUSIČKA 1 kuchyňsky upravená husa (asi 5 kg), 200g jedlých kaštanů (1 plechovka), 3 cibule, 3 jablka, 200g toastového chleba, lžíce medu, 1 hruška, 100ml mléka, lžička kypřícího prášku, 2 vejce, sůl, pepř, 200ml jablečné šťávy, 1 vanilkový cukr, 2-3 lžíce instantní omáčky na pečení Kaštany dáme okapat, oloupeme cibuli, 2 jablka a hrušku, vše nakrájíme na kostičky i s toastovým chlebem, nakonec promícháme s medem, mlékem a vejci. Nádivku osolíme a opepříme. Z husy vyndáme droby, okrojíme špičky křídel (necháme jen pažní část) a odstraníme viditelné sádlo. Husu zvenku i zevnitř omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Dutinu naplníme jablečnou směsí, otvor sepneme jehlami (párátky) nebo zašijeme. Husu dáme do pekáče hřbetem dolů a pekáč zasuneme na spodní lištu, přilijeme asi litr vody a pečeme asi 30 minut na 200°C. Oloupeme a na kostičky nakrájíme 2 cibule, oloupeme jablko a dužinu nakrájíme nahrubo, obojí přidáme do pekáče. Husu dál pečeme vždy 25 minut na jednom a na druhém boku. Pak ji obrátíme hřbetem nahoru a dopékáme 60-70 minut doměkka. Husu průběžně přeléváme vypečenou šťávou a potíráme mírně osolenou vodou. Hotovou husu vyndáme na žáruvzdornou mísu a necháme odpočinout ve vypnuté troubě. Z vypečené šťávy slijeme tuk a přecedíme ji do malého hrnce, přimícháme jablečnou šťávu a instatní omáčku. Necháme přejít varem, osolíme, opepříme a podle potřeby omáčku zahustíme. Husu naporcujeme a na talíři přidáme nádivku, knedlíky a červené zelí. KNEDLÍKY V UBROUSKU 1 cibule, 100g másla, 300g toastového chleba, 400-500ml mléka, 3 vejce, 2 žloutky, strouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, dáme zesklovatět na 20g másla a necháme vychladnout. Toastový chléb nakrájíme na kostičky a osmahneme ho dozlatova na zbývajícím másle. Necháme ho vychladnout a smícháme s cibulí. Mléko necháme přejít varem a postupně ho přidáváme k osmahnutým kostičkám. Rozšleháme vejce se žloutky a přimícháme ke kostičkám, osolíme, opepříme a ochutíme špetkou mletého muškátu. Přikryjeme a necháme odležet asi 30 minut. Na prkénko rozložíme 2 čisté plátěné ubrousky, hodně je potřeme olejem a rozdělíme na ně připravenou hmotu, vytvarujeme válečky a konce ubrousků zkroutíme a svážeme pevně nití. Ve velkém hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, vložíme válečky, necháme vodu vzkypět a pak teplotu snížíme a zvolna vaříme (maminka vařila 35-45 minut). Hotové knedlíky nakrájíme a můžeme pokapat rozehřátým máslem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

piškot |19. září 2016
1+++ Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!