Staňte se našimi fanoušky na:

Balkánský burek - vzpomínka na dovolenou

Autor receptu: Lefkas (11 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Tož ... před nedávnem jsem přivezl celou rodinku z dovolené od jižních moří, a od té doby se nám po těch jižních zemích stýská. A tak jsem vymyslel, že doma udělám k večeři pravý černohorský burek, jednu z mňamek, které nám tam moc chutnaly. Rozhodl jsem se pro masovou variantu, později určitě přidám i spoustu dalších. Takže náplň : Do velké porcelánové misky jsem vyklopil půl kila jemně mletého vepřového a půl kila jemně mletého hovězího masa, vrazil do toho 3 celá vejce, vegetu, pepř, sůl, trošičku strouhanky, 2 velmi nadrobno nakrájené cibule, a to vše jsem pořádně chlapskou silou důkladně promísil a prohnětl. Vzal jsem ten největší pekáč, co ho v troubě máme, a celý velmi dobře a důkladně promastil olivovým olejem. Mám dojem, že Černohorci snad ani jiný olej nepoužívali, a rozhodně s ním nikterak nešetřili. Na kuchyňský vál jsem rozprostřel plát listového těsta, pořádně natřel olivovým olejem, zhruba do jedné poloviny pomazal velmi tenkou vrstvou té udělané masové náplně, a to celé zamotal do roličky. S roličkou šup na pekáč, a to celé zopakovat 12x (protože v jednom balení lístkového těsta byly čtyři plátky, to dá rozum). Každou roličku na pekáči zvlášť jsem ještě řádně přetřel olivovým olejem, a šup s tím celým do předehřáté elektrické trouby, nastavené na maximální teplotu a na oboustranné pečení. Zhruba po deseti minutách pečení je nutno plech vyndat, roličky postříkat obyčejnou vodou, aby těsto trošku zvlhlo, znovu celé řádně přetřít olivovým olejem, a péct dalších 10 minut. To už se vůně linula celým bytem z kuchyně až do ložnice, a manželka i dcerka se nepokrytě olizovaly - a to ještě nevěděly, jak to vůbec bude chutnat. Znovu jsem ve vyndal, vylil na to 1 kelímek zakysané smetany, a mašlovačkou rovnoměrně rozetřel po celé vrchní ploše roliček. Troubu jsem sice už vypnul, ale ještě jsem to celé dal na posledních 5 minut do té rozpálené výhně, aby se ta smetana tak nějak vpila do toho těsta. No a úúúž můžete servírovat. K pití se k tomu mimořádně hodí chlazené pivko, a pokud můžete, udělejte si k jídlu atmosféru zvukovou kulisou šumícího moře a nějakou krásnou podkladovou jižní melodií, třeba Řekem Zorbou. Úspěch a poplácávání po rameni od všech strávníků máte zaručený, kamarádi :-)

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!