Žebro

Autor receptu: Rentiér1946 (547 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Těsto: špetka sody,200 ml mléka,20g droždí,500 g polohrubé mouky,3 žloutky,250 g Ramy,2 lžíce cukru Náplň: 1 sklenka meruňkového džemu,200g moučkového cukru,200g mletých ořechů Poleva: 5 lžic písk.cukru,100 g másla,4 lžíce vody,1 lžíce kakaa Cukr s vlažným mlékem promícháme a přidáme droždí. Margarín, mouku, 3 žloutky a špetku sody přidáme k mléku s droždím. Vytvoříme těsto. Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být pružné a připravené k válení. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme si čtyři pláty. První plát vložíme do předem omaštěného a moukou vysypaného plechu nebo vystlaného papírem na pečení. Tento plát natřeme meruňkovým džemem a posypeme pocukrovanými mletými ořechy. Položíme druhý plát těsta, který opět namažeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy s cukrem. Stejně tak i třetí a čtvrtý plát těsta. Takto sestavený zákusek necháme 1 hodinu kynout. Ve středně teplé troubě pečeme cca 40 min. V průběhu pečení můžeme občasným zápichem kontrolovat pečení. Po vychladnutí povrch pokryjeme polevou (poleva může být jakákoliv dle chuti). Můžeme dle vlastního uvážení přidat tvarohovou náplň, podle názoru mé ženy je lepší nechat původní recept. VÁNOČNÍ TIP! Náplň můžeme obohatit nastrouhanými jablky, v rumu namáčenými rozinkami a lehce posypanou skořicí.

Komentáře a dotazy…