Vánočka prudce jedlá

Autor receptu: Peťa:-) (25 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka uděláme kvásek. Po jeho vzejití si připravíme těsto: do prosáté mouky přidáme sůl, vanilinový cukr, citronovou kůru, žloutky, zbytek mléka, cukr, rozinky nabobtnalé v rumu a kvásek, trochu propracujeme a nakonec přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo. Vláčné těsto necháme cca hodinu kynout a během kynutí ještě dvakrát propracujeme. Pak utvoříme z těsta devět válečků (pramenů), ze kterých spleteme základ (ze čtyř), střední vrstvu (ze tří) a horní vrstvu (ze dvou) vánočky, naskládáme nad sebe - základní a střední vrstvu přitom vždy ve středu lehce promáčkneme (případně potřeme vejcem). Upletenou vánočku necháme ještě na teplém místě asi čtvrt hodiny kynout a pak ji potřeme celou rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 80 minut. Po upečení zlehka posypeme moučkovým cukrem. Pro větší požitek z vánočky doporučuji do těsta přidat ještě větší hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů.

Komentáře a dotazy…