Vánočka.

Autor receptu: Barakuda (208 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
12× přidáno do oblíbených

Z části vlahého mléka, trochy cukru a droždí uděláme kvásek. Utřeme máslo, žloutky, cukr a vanilkový cukr, přidáme mouku, citronovou kůru, rozinky (můžeme je předem namočit do rumu), nasekané mandle, kvásek a mléko. Buď těsto vymícháme v robotu, nebo v míse vařečkou a potom ještě pořádně propracujeme na vále. Necháme vykynout, zase propracujeme na vále a necháme ještě jednou vykynout. Těsto rozdělíme na 9 dílků, z nich uválíme válečky a splétáme je - základnu ze čtyř válečků, střed ze tří válečků a vrch ze dvou, ten uděláme delší, protože ho podsuneme z obou stran pod základnu. Spletené copánky spojíme na plechu s pečícím papírem ve vánočku, propícháme špejlemi, aby se nám vánočka nesesunula a necháme nakynout. Můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat plátky mandlí. Pečeme asi 5 minut na asi 200°C, potom teplotu ztlumíme na asi 160°C a pečeme ještě asi hodinu. Vánočku kontrolujeme, pokud nám moc hnědne, zakryjeme ji alobalem. Vánočka je upečená, když do ní zapíchneme špejli a ta je suchá. Pokud jsme vánočku nepotřeli před pečením vajíčkem, můžeme ji teď potřít kouskem másla.

Komentáře a dotazy…